Geloziile lui Gheorghe Nichita. Se folosea de poliţiştii locali pentru a urmări o femeie

Data publicării:
gheorghe nechita mediafax-1

 

FOTO Mediafax

ACTUALIZARE 15.15. Avocatul lui Gheorghe Nichita a declarat că tot dosarul este bazat pe o plângere a unei funcţionare. Este vorba despre şefa Serviciului Managementului Calităţii din cadrul Primăriei ieşene, care l-ar fi denunţat pe edilul Gheorghe Nichita la DNA, după ce ar fi constatat că este în permanenţă urmărită.


Avocatul primarului susţine că probele procurorilor nu fac decât să distrugă imaginea primarului.

Totodată, apărătorul reclamă că faptele de care este acuzat clientul lui nu sunt de corupţie.

La dosar există şi o plângere a unui martor, care spune că Gheorghe Nichita ar fi încercat să intre în contact cu membrii clanului Cordunenilor, pe care ar fi încercat să îi implice în activitatea de filaj.

Din referatul procurorilor reiese că edilul ar fi desemnat poliţişti locali să meargă la Cluj Napoca unde au stat mai multe zile, cu misiunea de a se interesa despre un cetăţean englez cu care funcţionara s-ar fi întâlnit.

Un alt caz relatat în dosar este cel în care mai mulţi poliţişti au fost trimişi într-un oraş vecin, pentru a se caza la un hotel şi pentru a verifica dacă patul dintr-una din camere, în care se cazase femeia, scârţâia.


Procurorii DNA i-au reţinut pentru 24 de ore pe:

Nichita Gheorghe, primar al municipiului Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
-instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale)
-instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
-instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
-instigare la infracţiunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice,

Hliboceanu Libviu Mihai, director general al Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată(3 acte materiale),
-abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Avîrvarei Ştefan, şef serviciu în cadrul Poliției Locale Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: 
-folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
-complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
-infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
-acces ilegal la un sistem informatic,
-operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie-aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan, funcţionari publici în cadrul Poliției Locale Iași, dar și pe alte persoane din cadrul instituției pe care o conducea, să efectueze, personal sau prin intermediari, verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obținute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

În aceeași perioadă, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenție, i-a determinat pe ceilalți doi inculpați, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajați ai Poliției Locale, a unor activități de supraveghere a unei persoane, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale instituției din care făceau parte și pentru a obține un folos nepatrimonial necuvenit.

În același context, în cursul lunii martie 2015, inculpatul Avîrvarei Ştefan a dat ajutor unei persoane necunoscute din cadrul Primăriei Municipiului Iași, pentru ca aceasta, la instigarea inculpatului Nichita Gheorghe, să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul efectuării unor transferuri bancare în valoare de 2.000 lei în contul lui unui angajat al unei instituții publice, aflată în subordinea acestuia din urmă.

Suma de bani reprezenta cheltuielile făcute de angajatul respectiv, în timpul activităților de supraveghere.

Acest lucru a avut drept consecință vătămarea intereselor legale ale Primăriei Municipiului Iași și producerea unei pagube în același cuantum patrimoniului acesteia, în scopul de a-i asigura inculpatului Nichita Gheorghe un folos necuvenit.

De menționat este faptul că activitățile de supraveghere, despre care inculpatul Nichita Gheorghe era ținut la curent în timp real, continuau și atunci când acesta era plecat din localitate.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avîrvarei Ștefan, determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.

Această aplicație de tip “spy”, a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avîrvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Nichita Gheorghe, Hliboceanu Liviu Mihai și Avîrvarei Ștefan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca aceștia să fie prezentați, la data de 01 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri