George Copos, la DNA

Data actualizării: Data publicării:
N16 GEORGE COPOS agerpres_6977445
Sursa foto: Agerpres Foto

Fostul finanțator al Rapidului George Copos s-a prezentat în această dimineață la DNA, pentru a fi audiat în dosarul „Scriitori în pușcării”.

George Copos a părăsot sediul DNA după câteva ore de audieri. Potrivit unor surse, el a fost citat ca martor.

El este acuzat că a plagiat una dintre cărțile scrise în închisoare. Este vorba despre volumul  „Alianțe matrimoniale privind politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”.

El a mai scris alte patru cărți pentru a beneficia de reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare „operă științifică”. Între timp, Ministerul Justiției a schimbat regulile, iar fiecare deținut primește câte zece zile de suspendare a pedepsei pentru fiecare volum.

În același dosar a fost audiat lunile trecute și alt finanțator al unei echipe de fotbal: George Becali. El a fost audiat în calitate de martor, pentru că în perioada în care a stat în închisoare el a scris cinci cărți pentru a i se reduce pedeapsa primită în dosarul „Terenurile MapN”.

DNA s-a autosesizat la începutul acestui an după ce s-a înregistrat un număr record de deținuți care au scris cărți în penitenciare. Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind George Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

Audierile sunt deocamdată la început și nu s-a început urmărirea penală față de vreo persoană.

În acest dosar sunt implicați și profesori universitari. Ei au dat aviz pentru ca persoanele înarcerate să poată realiza acele lucrări științifice. Până acum niciunul dintre ei nu a fost chemat la audieri.

Ion Marin, jurnalist și profesor de Drept și Științe Politice, este cel mai prolific girant al unor volume redactate în închisoare: are la activ 20 de titluri, semnate de Sorin Roșca Stănescu, Dan Diaconescu, Dan Păsat și alte nume sonore. Ion Marin susține că rolul unui cadru universitar este mult mai redus decât s-ar putea crede.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri