Gică Popescu, eliberat condiționat. Decizia este definitivă

Data publicării:
gica

 

Tribunalul a respins o contestație a DNA și a menținut decizia de eliberare condiționată, luată de Judecătoria sectorului 4. Decizia este definitivă, iar Gheorghe Popescu va fi eliberat din penitenciar în cursul zilei de miercuri.

În sala de judecată, procurorul de ședință a declarat că decizia Judecătoriei sectorului 4 este nelegală, deoarece Gheorghe Popescu nu a îndeplinit fracția ca să beneficieze de eliberarea condiționată, deoarece acesta a primit 120 de zile pentru cărțile scrise, însă acestea nu sunt lucrări științifice și nu se înscriu în domeniul cercetării.

În plus, procurorul a precizat că Gheorghe Popescu a avut în detenție o conduită normală, conform cu pregătirea sa, iar eliberarea nu este oportună.

La dosarul trimis în instanță, Comisia de la Penitenciarul Jilava arăta că Gheorghe Popescu are o condamnare de 1.137 de zile, din care a executat efectiv 570 de zile, la care se adaugă 211 zile calculate ca urmare a muncii prestate în detenție, astfel încât el a îndeplinit fracția de 2/3 din pedeapsă necesară pentru eliberarea condiționată.

În caracterizarea de la dosar se mai arată faptul că Gheorghe Popescu a elaborat și publicat patru lucrări științifice, în perioada septembrie 2014 - martie 2015, însă nu sunt amintite și titlurile acestor cărți.

Tot la caracterizare se precizează că Gheorghe Popescu a participat în Penitenciarele din Jilava și Rahova la mai multe activități artistice, educative și religioase, și anume concursuri tematice, dezbateri, redactare reviste, cenacluri literare, modulele: „Inițiere IT”, „Mari imperii”, „Educație economică”, „Literatură română”, dar și programe: „Educație prin sport”, „Cuvântul care zidește”, „Lăudați pe Domnul”, Programul „Biserica Ortodoxă Română”, „Forță și culturism”.

Pe 4 martie 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Gheorghe Popescu în dosarul transferurilor din fotbal la trei ani, o lună și zece zile de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, el având și interdicția de a fi reprezentant al unui club de fotbal pe durata unui an după ce va fi eliberat din penitenciar.

Acuzațiile la adresa lui Gheorghe Popescu se referă la nedeclararea unor sume de bani în legătură cu transferurile fotbaliștilor Lucian Sânmărtean (de la Gloria Bistrița la Panathinaikos, Grecia) și Florin Bratu (de la Rapid la Galatasaray, Turcia).

Gheorghe Popescu a fost obligat atunci de instanță să plătească la ANAF, în solidar cu Jean Pădureanu, Ioan și Victor Becali, suma de 328.440 lei în contul transferului fotbalistului Lucian Sânmărtean și 2,2 milioane lei, în solidar cu George Copos și Ioan Becali, în legătură cu transferul lui Florin Bratu.

De altfel, judecătorii au dispus și confiscarea de la Gheorghe Popescu a sumelor de 75.000 de dolari și un milion de dolari, din care a fost scăzută suma de 1.330.000 lei, plătită de acesta cu titlu de impozit pentru transferul fotbalistului Florin Bratu.

Până în prezent, alți doi condamnați din acest dosar au fost eliberați condiționat din închisoare - Jean Pădureanu și George Copos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri