Grefierele Tribunalului Bihor își distrug sănătatea urcând pe scări dosare de sute de kilograme

Data publicării:
Grefiere

Sute de kilograme de dosare. Atât cară în fiecare zi grefierele Tribunalului Bihor. Pentru a-şi uşura munca, angajatele au cumpărat un cărucior pe care îl urcă tot pe scări, deoarece rampa construită pentru persoanele cu handicap nu poate fi folosită.

Din camera dosarelor până în sala de judecată, o grefieră face cinci sau șase drumuri pe zi, urcând pe 28 de trepte.

Avem de cărat. Efectiv cărăm sute de kilograme. Am avut zi cu 200 de dosare. Nu le-am cântărit, dar m-am speriat când le-am văzut aşa, ochiometric”, spune Nicoleta Sîrmă, grefieră în cadrul Tribunalului Bihor.

Reprezentanţii Tribunalului spun că situaţia s-ar putea rezolva abia anul viitor, când sediul instituţiei se va muta din şcoala unde fucţionează acum într-un imobil reabilitat, dotat şi cu lifturi.

„Modul de amplasare a serviciilor, arhiva la parter, sălile de judecată la etaj, determină grefierele să care dosare de zeci de kilograme pe scări”, spune Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor

Medicii avertizează că ridicarea greutăţilor de persoane neantrenate poate cauza probleme medicale grave.

„Fracturi la coloana cervicală, coloana lombară. Purtarea de greutăţi combinată cu fragilitate osoasă poate duce la astfel de fracturi”, explică dr. Alin Iova, medic sportiv.

„La mine a dus la hernie de disc cervicală. Am fost internată anul acesta la neurologie cu semipareză pe ambele braţe, am periartrită scapulo humerală, mi-e afectat umărul, urmează o operaţie, am un ligament rupt,” spune Nicoleta Sîrmă.

Medicii sportivi au calculat că eforturile depuse zilnic de grefiere înseamnă un consum de până la 3000 de calorii. Adică mai mult decât arde un sportiv la un antrenament intensiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri