Guvernul a prezentat sinteza unui raport de control pe tema defrișărilor ilegale din cinci județe, trimis către DNA în ianuarie

Data publicării:
defrisari

Documentul Guvernului este prezentat în contextul acţiunilor de protest de ieri din mai multe localităţi pe tema defrişărilor şi după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Controlul a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012 şi arată, printre altele, că membrii Consiliului de Administraţie al Romsilva au adoptat, cu depăşirea competenţelor legale, un regulament privind vânzarea masei lemnoase recoltată anual din fondul forestier naţional, regulament care stabilea că documentaţia de preselecţie depusă de firme nu mai trebuia să conţină şi certificatul de bonitate financiară şi acte privind lipsa datoriilor bugetare. În acest fel, la licitaţie au putut participa firme care nu au făcut dovada existenţei fondurilor necesare în defavoarea altor societăţi.

Documentul relevă nereguli punctuale, precum preselecţia în Mehedinţi a unor firme de către comisii cu un număr mai mic de membri decât cel legal, admiterea la licitaţie a unor firme cu documente incomplete în Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, fără garanţie de contractare în Suceava şi Mehedinţi sau fără atestat de exploatare în Mehedinţi şi Bistriţa.

La licitaţie au fost admise şi firme cu datorii bugetare ori faţă de Romsilva, fiind descoperite şi procese-verbale întocmite incorect şi lipsa penalităţilor aplicate pentru exploatarea masei lemnoase în afara termenelor.

Sinteza rapoartelor Corpului de Control al primului-ministru referitor la verificările privind valorificarea produselor fondului forestier

Adresa Corpului de Control al primului-ministru către DNA

Citiți și Cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis pe Codul Silvic, respinsă în Senat: „Președintele nu a citit această lege”

Mii de oameni au protestat ieri în Capitală, la Cluj, Braşov, Galaţi, Iaşi şi în Alba Iulia faţă de defrişările masive, din ultimii ani. Oamenii au acuzat restituirile ilegale de mii de hectare de pădure şi lipsa de reacţie a autorităţilor.

Protestatarii, care s-au organizat pe Facebook, cer ca noul Cod Silvic să pedepsească mult mai aspru tăierile ilegale de copaci.

Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis a venit tot pe reţeaua de socializare. Şeful statului a anunţat că subiectul defrişărilor ilegale va fi discutat, în următoarea şedinţă, a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. 

Citiți și
Codul Silvic, contestat. Vechea metodă de aproximare a cantităţii de lemn tăiat a fost menținută
Pădurile României au putea dispărea în câţiva ani aproape complet
Adam Crăciunescu, șeful Romsilva, acuzat că a luat decizii care au costat instituția 300 de milioane de euro
Pădurile României, furate sau tăiate. 20% din retrocedări au fost făcute ilegal
Curtea de Conturi: Jumătate din pădurile României, retrocedate în 20 de ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri