Guvernul a adoptat hotărârea pentru desecretizarea arhivei SIPA

Data actualizării: Data publicării:
dosare instanta agerpres-21.12016
Dosare aflate in depozitele de arhiva ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), situate in Popesti-Leordeni, judetul Ilfov.

Liber la secretele magistraţilor. Guvernul Grindeanu a adoptat astăzi o hotărâre de guvern prin care arhiva SIPA va fi desecretizată.  Datele ţinute ascunse până acum le vom afla abia în 2020, însă parţial şi numai în anumite condiţii, conform ministrului justiției.

Potrivit actului normativ, o comisie formată din 5 specialişti are termen trei ani pentru a inventaria toate informaţiile strânse de fostul serviciu secret al ministerului Justiţiei. În funcţie de categoria de informaţii descoperite, acestea vor fi făcute publice, vor fi utilizate în anchete sau vor fi distruse.

Vom vedea cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul a mai spus că problema desecretizării arhivei SIPA „vine" din 2011, iar anul trecut, în 25 iulie, proiectul de HG pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost pus pe site-ul Ministerului Justiţiei, astfel că dezbaterea publică şi transparenţa decizională au fost îndeplinite „cu mult peste cerinţele minimale pe care le prevăd reglementările legale”, potrivit News.ro.

Se constituie o comisie din 5 membri, certificaţi ORNISS, să aibă acces la informaţiile secrete de stat. Vor fi doi membri de la Ministerul Justiţiei, doi de la Secretariatul General al Guvernului, unul de la ANP. Plus trei supleanţi, provenind de la Ministerul Justiţiei, Secretariatul General şi ANP, în total opt, plus încă doi secretari ai comisiei care asigură activitatea administrativă a respectivei comisii”, a explicat ministrul.

Cred că sunt secrete de stat, dar nu ştiu. Nu putem da arhiva pe mâna cuiva care nu are certificat ORNISS. Comisia are un termen de trei ani de zile, în care arhiva trebuie desfiinţată, acolo să nu se mai afle urmă de document, de dosar, de arhivă SIPA. Din conţinutul rapoartelor veţi afla multe. Inclusiv autorităţile pot trage concluzii în zona dânşilor", a adăugat el.


ACTUALIZARE.  Ministrul justiției a declarat că arhiva cuprinde mai multe categorii de informaţii, care vor fi tratate „în mod adecvat”. La desecretizare va lucra o comisie formată din cinci membri, care are un termen de trei ani pentru a definitiva inventarierea tuturor documentelor, dar și comunicarea informațiilor către Ministerul Public, către presă și către persoanele interesate, bineînțeles, ținând cont de categoria de informații.

„În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din Agenţia Naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri”, a arătat ministrul.

Tudorel Toader a susţinut că, „după procedurile legale, dând vocaţie fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul Public, către media, către orice persoană, entitate fizică sau juridică interesată, dar respectând regimul fiecărei categorii de informaţii”.


„Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG. Toate avizele ca să nu avem...”, a spus premierul, citat de News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că există toate avizele necesare pentru adoptarea actului normativ.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.

„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, întrebat dacă cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au făcut potrivit legii.

Tudorel Toader a mai spus că unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar să se emită o Hotărâre de Guvern.

„Vreau să le văd regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o HG. Vom iniţia o Hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi”, a completat ministrul.

De asemenea, întrebat ce înseamnă mai multe vizite şi de ce nu le face publice, Tudorel Toader a susţinut că „raportul este secret” şi nu are voie să spună nimic din el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri