Hans Klemm, despre acuzațiile lui Sebastian Ghiță

Data publicării:
160929_seb_ghita_PG_003_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București a vorbit, într-un interviu pentru News.ro, despre scandalul Sebastian Ghiţă. „Nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiţie”, a declarat Hans Klemm.

160929_seb_ghita_PG_003_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Reporter: Actualul scandal provocat de dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă, soldat cu trecerea în rezervă a prim-adjunctului SRI şi cu implicarea numelui procurorului-şef al DNA Laura Codruta Kovesi, poate periclita percepţia împotriva luptei anticoruptie? Faptul că este vorba despre fapte şi intâmplări din perioada în care Serviciul Român de Informaţii era condus de George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, poate influenţa atitudinea SUA?

Ambasadorul Hans Klemm: Nu, Statele Unite o susţin ferm pe Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA şi toate instituţiile de luptă împotriva corupţiei din România. Activitatea lor este vitală pentru viitorul României. În ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate făcute de persoane care fug de justiţie.

Reporter: La audierea dumneavoastră în Senatul SUA spuneaţi că "România a depus eforturi importante şi serioase pentru eliminarea corupţiei la nivel înalt şi pentru a îmbunătăţi aplicarea principiilor statului de drept" şi că "România a construit instituţii independente puternice", zeci de oficiali de la nivel central şi local fiind investigaţi, inculpaţi şi condamnaţi. În situaţia actuală, cum aţi nuanţa/completa/modifica aceste afirmaţii?        

Ambasadorul Hans Klemm: Îmi menţin declaraţiile făcute în audierea din Senatul SUA. Aş menţiona că am fost încurajat şi inspirat de interesul membrilor Senatului american faţă de lupta României împotriva corupţiei. Faptul că atât de mulţi înalţi demnitari au fost anchetaţi sau condamnaţi în România este o dovadă a eforturilor serioase pe care România le-a făcut pentru a elimina corupţia la nivel înalt şi pentru a consolida statul de drept. România este considerată de mulţi un model în regiune şi este important ca aceste eforturi să continue. Statele Unite şi partenerii internaţionali ai României se aşteaptă ca preşedintele, prim-ministrul, Parlamentul şi sistemul judiciar să colaboreze în scopul comun al eliminării corupţiei din România.

Reporter: Tot atunci vorbeaţi despre dublarea sprijinului acordat instituţiilor anticorupţie şi societăţii civile pentru a consolida principiile statului de drept. Puteţi cuantifica la acest moment ajutorul acordat? În ce a constat şi cine au fost beneficiarii?

Ambasadorul Hans Klemm: Prin intermediul diverselor agenţii, inclusiv al FBI, al Serviciului Secret al Statelor Unite şi al Departamentului de Stat, Guvernul Statelor Unite oferă variate programe de pregătire instituţiilor implicate în eforturile de luptă împotriva corupţiei, inclusiv poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor şi instituţiilor precum Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Această pregătire ia forme variate, de la oportunităţi pe termen mai lung în Statele Unite, până la scurte seminare sau conferinţe în România ori în Europa. De asemenea, Departamentul de Stat intră în parteneriate cu organizaţii ale societăţii civile şi le oferă acestora o varietate de programe care să le îmbunătăţească eficienţa. În final, agenţiile noastre de aplicare a legii au strânse consultări reciproce în anchetele care privesc ameninţări comune, inclusiv prin schimb de informaţii şi analiză legată de eforturile noastre de aplicare a legii.

Dosarele lui Sebastian Ghiță

De la dispariţia lui Sebastian Ghiţă, în urmă cu o lună, România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat, a difuzat mai multe înregistrări cu acesta, care face acuzaţii grave la adresa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie 2016, fostul deputat fiind atunci dat în urmărire naţională.

În 10 ianuarie,  instanţa supremă a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Tot în 10 ianuarie, un alt complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.  

Pe 18 ianuarie, procurorul şef al DNA a declarat că Sebastian Ghiţă este cercetat în mai multe dosare, unele dintre ele încă nepublice, dechise inclusiv în urma unor sesizări ale SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri