Hellvig, anunţ "în premieră": Vor fi predate CNSAS documente care "vor lămuri aspecte importante"

Data actualizării: Data publicării:
Eduard Hellvig director SRI agerpres septembrie 2015
Foto: Agerpres

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, joi, că Serviciul Român de Informații a încheiat orice legătură cu "trecutul nefast de dinainte de 1989", adăugând că SRI va continua colaborarea cu CNSAS, urmând ca în perioada următoare să predea noi documente care să lămurească aspecte importante în cazuri precum cel al dizidentului Georghe Ursu sau al revoltei de Brașov din 1987, transmite Agerpres.

Eduard Hellvig director SRI agerpres septembrie 2015
Foto: Agerpres

"În ciuda numeroaselor afirmații vehiculate deliberat, pot spune cu toată responsabilitatea că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989 și că întreaga activitate este guvernată de principii și valori pe care le respectăm în orice împrejurare, dintre acestea poate cele mai importante sunt legea și securitatea cetățeanului", a declarat Eduard Hellvig la inaugurarea programului de master "Studii de securitate globală" de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Directorul SRI, citat de Agerpres, a făcut referire la discuțiile purtate în această perioadă în spațiul public despre cazul dizidentului inginer Gheorghe Ursu.

"Au trecut 32 de ani atunci, au trecut 30 de ani de evenimentele de la Brașov din 1987. Și sunt de acord că trebuie odată făcută lumină în aceste cazuri. Eu voi face tot ce ține de mine pentru acest lucru. Vă anunț în premieră că am finalizat în cadrul unor structuri interne specializate procedurile pentru a preda către CNSAS și anume documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele de Consiliu referitoare la cadre stabilite prin sentințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității", a spus Hellvig.

Directorul SRI a anunțat că pentru perioada următoare va avea loc o reevaluare a tuturor dosarelor care mai sunt în arhiva centrală a Serviciului în vederea identificării documentelor care pot fi predate.

"Generația dumneavoastră are dreptul să cunoască și să înțeleagă trecutul pentru a putea construi împreună viitorul", a mai spus Hellvig.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri