Horea Uioreanu, arestat pentru 30 de zile. Ce avere are președintele CJ Cluj

Data publicării:
horea uioreanu - 5470087-Mediafax Foto-Alexandru Mihaescu

Cei trei şi-au petrecut noaptea în arestul IPJ Cluj. La ieșirea din sala de judecată, avocații acestora au spus că vor face contestație.

Timp de cinci ore, avocaţii celor trei au încercat să îi convingă pe judecători să înlocuiască măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau cu cercetarea în stare de libertate sub control judiciar. Fără succes însă. Potrivit procurorilor, Horea Uioreanu ar fi primit 170 de mii de lei mită de la omul de afaceri Vasile Pogăcean, pentru a-i înlesni acestuia câştigarea mai multor contracte de lucrări în comunele din judeţ. Şeful CJ Cluj ar fi primit alţi 280 de mii de lei de la Ioan Bene, pentru a încredinţa firmei acestuia lucrarea de construire a unei platforme la aeroport, fără licitaţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu este cercetat penal pentru 5 infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.  

Potrivit procurorilor anticorupție, unul dintre dosarele în care Horea Uioreanu este urmărit penal este legat de organizarea de licitaţii trucate. De acestea au beneficiat mai multe firme apropiate preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj.

În acest sens, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, Horea Uioreanu i-ar fi cerut omului de afaceri Vasile Pogăcean aproape 150.000 de euro pentru a-i facilita contracte în valoare totală de peste 1 milion de euro, din bani publici. Preşedintele CJ Cluj ar fi intervenit inclusiv la Ministerul Dezvoltării pentru deblocarea unor fonduri către patru primării din judeţul Cluj care aveau contracte cu firma lui Pogăcean.

Procurorii au în vizor şi contractul cu firma de construcții Napoca, aparţinând lui Ioan Bene, care a realizat noua pistă de la Aeroportul ClujÎn 2011, societatea câştiga licitaţia pentru construcţia pistei. În următorii doi ani, cerea suplimentarea fondurilor: prima oară cu 20%, apoi cu încă 500.000 de euro. Motivul: devierea a două cursuri de apă. Valoarea contractului a crescut astfel de la 30,6 milioane de euro la aproape 37 de milioane.

Miercuri, procurorii DNA au descins la sediul CJ Cluj, la aeroportul din Cluj-Napoca şi la alte nouă adrese. La DNA a ajuns şi Ioan Petran, preşedintele Comisiei de Urbanism şi Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean.

În dosar mai apar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, fosta soţie a lui Horea Uioreanu - deputatul PNL Elena Uioreanu -, dar şi şefa Direcţiei de Achiziţii Publice din cadrul CJ Cluj, Mariana Raţiu.

Horea Uioreanu, avere impresionantă

Opt terenuri în Cluj-Napoca şi în alte cinci comune din judeţele Cluj şi Alba, două vile, o casă de vacanţă şi un apartament în oraş: acestea sunt bunurile deţinute de preşedintele Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu. Potrivit declaraţiei de avere, el mai deţine acţiuni la cinci companii, dar şi asigurări de viaţă şi pensie privată în valoare de aproape 40.000 de lei.

La capitolul venituri, acesta şi-a trecut în declaraţia de avere din 2013 salariul de la Consiliul Judeţean, aproape 30.000 de lei, plus o indemnizaţie de la Camera Deputaţilor.

Actualul consilier judeţean Ioan Petran, audiat şi el în acelaşi dosar, deţine două case şi un apartament în Cluj-Napoca. El are două credite bancare, dar şi venituri de 80 de milioane de lei, obţinute de la Universitatea Tehnică, unde este cadru didactic, şi de la Consiliul Judeţean.

Vasile Pogăcean, cel de la care preoedintele CJ Cluj ar fi cerut o mită de peste 700 de mii de lei, din care a primit aproximativ un sfert, este asociat la firma SINAI COMIMPEX. Compania are contracte cu mai multe primării din judeţul Cluj, care ar fi fost achitate cu fonduri primite de la Ministerul Dezvoltării după intervenţia lui Uioreanu.

Ioan Bene, cea de-a treia persoană reţinută în acest dosar, deţine firma de construcţii Napoca SA care a realizat nouă pistă de la Aeroportul Cluj-Napoca. Preţul acesteia crescut cu peste 10 milioane de euro după ce la contract au fost adăugate nu mai puţin de 24 acte adiţionale. Procurorii susţin că Uioreanu ar fi primit de la Ioan Bene aproape 280 de mii de lei. Potrivit DNA, preşedintele CJ Cluj ar fi încercat să ascundă o parte din mită în spatele unui contract pentru realizarea unui sondaj de opinie legat de alegerile europarlamentare. Ioan Bene deţine în Cluj-Napoca două hoteluri, un restaurant de lux şi acţiuni la mai multe firme.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri