ICCJ nu va sesiza Curtea Constituțională pe legea salarizării

Data actualizării: Data publicării:
ciocan judecator bun

Înalta Curte de Casație și Justiție consideră că „nu sunt întrunite condițiile” pentru a depune o sesizare la Curtea Constituțională pe recent votata în Parlament lege a salarizării unitare. Răspunsul ICCJ vine după ce Asociația Procurorilor din România a cerut președintelui României, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Avocatului Poporului, instituții ce au atribuția sesizării CCR, să atace legea salarizării unitare, pe motiv că ar crea o diferență de statut financiar între procurori și judecători.

„Azi, data de 9 iunie 2017, ora 11.00, au fost convocate Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru discutarea unor eventuale elemente de neconstituționalitate ale Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În cadrul ședinței s-a constatat că nu sunt întrunite condițiile pentru sesizarea Curții Constituționale”, se arată în comunicatul transmis de ICCJ.

În solicitarea sa, Asociația Procurorilor din România invoca posibilitatea afectării sistemului judiciar prin crearea unei diferențe de statut financiar între procurori și judecători.

Ținem să subliniem că, prin deciziile sale, Curtea Constituțională a reținut că principiul egalității de drepturi se traduce prin reglementarea și aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecților de drept aflați în situații juridice similare. Prin adoptarea legii în forma actuală se încalcă principiile stabile de normele constituționale, ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”, a argumentat Asociația Procurorilor din România.

Conform legii votate miercuri de deputați, judecătorii vor avea salarii mai mari decât procurorii. Diferența pornește de la aproximativ 300 de lei, pentru cei cu vechime mai mică de trei ani, și ajunge până aproape de 1.000 de lei, în cazul celor cu cel mai înalt grad și vechime de peste 20 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri