Ilegalitățile din Gala Bute: contract atribuit fără licitație și facturi fictive

Data publicării:
rudel obreja

Firma Europlus Computers, cea care a organizat Gala Bute, a fost înfiinţată în 2004 de Rudel Obreja. Avea ca obiect de activitate repararea calculatoarelor. Opt ani mai târziu, cu o lună înainte de a semna contractul cu Ministerul Turismului, boxerul a cerut Registrului Comerţului să adauge la obiectul de activitate încă două domenii: activităţi ale agenţiilor de publicitate şi servicii de reprezentare în media, pentru a putea organiza meciul de box dintre Lucian Bute şi Jean Paul Mendy.

La semnarea înţelegerii pentru Gală, Rudel Obreja era şi preşedintele Federaţiei Române de Box şi unic acţionar şi administrator al firmei care organiza concursul. Tot el şi-a acordat licenţa internaţională de organizare a meciurilor de box. În momentul semnării contractului cu statul, firma lui avea doar 5 angajaţi, care lucrau cu normă redusă.

Gala Bute a primit bani de la mai multe societăţi de stat. Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ar fi sponsorizat concursul cu peste 420.000 de euro.

Cu aceşti bani, Federaţia Română de Box ar fi plătit taxele în locul firmei lui Rudel Obreja, iar lui i-ar fi rămas profitul intact.

Imediat după încheierea competiţiei, pe fir au intrat inspectorii de la anti-fraudă.

Anchetatorii spun că Rudel Obreja ar fi scris facturi false pentru a-şi acoperi cheltuielile făcute din banii statului. Printre cei implicaţi este şi fostul consilier al Elenei Udrea, de la Ministerul Turismului, Ştefan Lungu. Ar fi primit şi el comisioane din banii primiţi ilegal de firma fostului boxer.

Gala Bute a fost organizată pentru promovarea turistică a României pe plan internaţional, dar procurorii spun că din cele trei milioane de euro, doar unu la sută s-a cheltuit în acest scop.

Citiți și:

Dosarul „Gala Bute”. Rudel Obreja a fost reținut

Cerere de ridicare a imunității pentru Elena Udrea și Ion Ariton

Elena Udrea: Dosarul „Gala Bute” e legat de declaraţiile pe care le-am făcut despre Coldea. Prefer să fiu supravegheată de poliție

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri