Închisoare pentru un fost poliţist în DNA într-un dosar în care apare şi numele firmei Tel Drum

Data publicării:
avocatul poporului ciocanel facebook

Fostul secretar de stat Valentin Preda Răducu din Ministerul Transporturilor a fost condamnat, luni, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare, în timp ce un fost ofiţer de poliţie judiciară în DNA, Dan Emil Manolachi, a primit opt ani de închisoare, într-un dosar de corupţie şi divulgare de informaţii considerate secret de stat. Potrivit anchetatorilor, Manolachi ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum şi i-ar fi trimis-o fostului secretar de stat.

Dan Emil Manolachi a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la opt ani de închisoare cu executare pentru divulgare de secrete care periclitează siguranţa naţională, în timp ce fostul secretar de stat Valentin Preda Răducu a primit şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, au primit condamnări Elena Simona Hulubariu şi Geanina Cazan - doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la trafic de influenţă. De asemenea, Tudor Bohâlţeanu, fost consilier al ministrului Transporturilor, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, Cătălin Radu - doi ani şi şase luni de închisoare pentru spălarea banilor , Andrei Ştefan Caunii - patru ani şi şase luni de închisoare pentru instigare la spălare de bani şi Mihaela Octavia Vasile - trei ani cu suspendare pentru spălarea banilor. Tododată, instanţa a dispus achitarea lui Marius Irofte.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au mai decis, luni, confiscarea sumei de 1.123.762 de lei de la Andrei Ştefan Caunii.

Decizia, dispusă de magistratul Daniela Panioglu, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

În iunie 2014, Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie în DNA, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda privind organizarea unui flagrant de către procurori.

Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a urgenta încheierea unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei între CNADNR şi o firmă, în 28 noiembrie 2012.

Dan Emil Manolachi este acuzat, la rândul lui, că, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, care urma să realizeze un flagrant pentru trafic de influenţă, l-a informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care ar fi urmat să îi dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acţiunea organizată de DNA. Banii urmau să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar.

Mai mult, spun anchetatorii, Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conţineau informaţii considerate secret de stat - nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia lui Preda, care intenţiona să le trimită unei persoane vizate de cercetările din acel dosar penal. Potrivit unor surse judiciare, Manolachi ar fi fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum. Pentru aceste "servicii", fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să îl ajute pe Manolachi să îşi angajeze o rudă în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să obţină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri