Incident la Comisia juridică. Lazăr: Nu poate fi calificat acest gest

Data publicării:
procuror comisia juridica

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a criticat luni poziția senatorului Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice, privind prezența procurorului Irina Kuglay la ședința în care se dezbătea OUG nr.14/2017.

procuror comisia juridica

Doamna procuror Irina Kuglay s-a prezentat la comisie după ce în cursul zilei am transmis ambelor Camere adrese privind interesul Ministerului Public de a fi reprezentat la dezbateri. Nu poate fi calificat acest gest în statul de drept! Conform Constituției României, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, drepturile fundamentale ale cetățenilor! Doamna Irina Kuglay este procuror specializat desemnat de procurorul general într-un grup de lucru pentru a participa la dezbaterile privind OUG și modificarea Codurilor”, a spus Augustin Lazăr pentru Agerpres.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Șerban Nicolae,i-a cerut reprezentantei Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala de ședință pe motiv că este „nepoliticos față de o comisie senatorială” să se autoinvite.

Nu am dat-o afară. Am constatat că s-a autoinvitat cineva de la Ministerul Public, lucru care e în afara regulamentului. Înţeleg că se intervine în viaţa privată pe bază de protocoale secrete, dar într-o dezbatere a comisiei nu vine orice instituţie cum vrea. Mi s-a părut că e vorba de o încălcare a regulamentului şi de politeţe foarte gravă. Dacă doreau să participe, mă anunţau în primul rând pe mine. Aş fi transmis aşa cum am transmis şi la buget că e necesară prezenţa procurorului general şi nu a unui angajat. Bănuiesc că între trei interviuri şi două drumuri acasă procurorul general nu avea drum şi pe la Senat şi ne-a transmis nişte reprezentanţi.

Mi se pare stupid să întreb staff-ul dacă eu am făcut vreo invitaţie. Eu sunt cel care face invitaţiile. M-am consultat cu mine, dacă vreţi să continuăm cu tonul umoristic, şi nu am adresat nicio invitaţie Ministerului Public. Se face o confuzie: la aceste texte nu e afectată activitatea Ministerului Public, activitatea instanţelor. Aşa cum spunea chiar CCR – şi instanţele şi parchetele aplică legea, nu participă la realizarea ei. Faptul că ne consultăm în prealabil, faptul că cerem puncte de vedere este strict la latitudinea noastră şi o facem în cadru public.

În niciun caz la o şedinţă convocată astăzi nu se autoinvita cineva şi nu îmi apare nimeni aşa pe nepusă masă, am venit că am crezut că suntem utili”, a spus Şerban Nicolae, după şedinţa comisiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri