Inculpaţii din dosarul Microsoft cer ridicarea controlului judiciar

Data publicării:
dosare instanta agerpres-21.12016 1

 

FOTO Agerpres

La termenul de vineri din apel, toţi inculpaţii din dosar, mai puţin omul de afaceri Nicolae Dumitru, au solicitat ridicarea controlului judiciar, pe motiv că acesta nu se mai justifică.

Avocaţii lui Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu au susţinut, pe rând, în faţa judecătorilor, că cei pe care îi apără nu reprezintă un pericol pentru ordinea publică şi societate, că măsura controlului judiciar aplicată acestora nu se mai justifică, pentru că nu mai există riscul alterării sau modificării probelor, ele fiind deja trecute prin filtrul unei instanţe de judecată.

Completul de cinci judecători a rămas în pronunţare privind măsurile preventive în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, urmând să stabilească dacă acestea vor fi ridicate sau menţinute.

Termenul de fond stabilit pentru începerea judecării apelurilor DNA şi ale celor condamnaţi în acest dosar este 26 iunie.

Instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat, în 24 martie, pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar.

Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în dosarul "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...