Instanța, despre un senator PSD condamnat: Nu are respect faţă de statul român

Data publicării:
marius isaila

Instanţa supremă a motivat decizia de condamnare la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de închisoare în cazul fostului senator PSD Marius Ovidiu Isăilă, acuzat de trafic de influenţă, prin faptul că prin acţiunile sale a prejudiciat imaginea şi credibilitatea instituţiilor publice în care şi-a desfăşurat activitatea şi „nu are respect faţă de statul român”.

„Inculpatul Isăilă, prin acţiunile sale, a prejudiciat imaginea şi credibilitatea instituţiilor publice în care şi-a desfăşurat activitatea, iar repetabilitatea faptelor, întinderea acestora, modalitatea de săvârşire prin interpunerea altor persoane şi încercările de a şterge urmele infracţiunii conturează o persoană care nu are respect faţă de lege, funcţiile deţinute, dar şi faţă de statul român, în slujba căruia s-a aflat în perioada de referinţă”, se arată în documentul instanţei supreme.

Un alt motiv pentru care fostul senator a fost condamnat este acela că nu a fost sincer în timpul procesului, încercând de mai multe ori să ascundă adevărul şi a dat vina pe fostul său consilier personal Cristian Ene. „Inculpatul Isăilă nu este cunoscut cu antecedente penale, are un grad ridicat de educaţie, are o stabilitate familială, însă atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul cercetării judecătoreşti acesta a avut o atitudine nesinceră, de negare a faptelor săvârşite şi de dispreţ faţă de valorile sociale ocrotite de legea penală, încercând să plaseze activitatea infracţională în sarcina inculpatului Ene şi a martorilor denunţători, susţinând o stare de fapt nereală, infirmată de probatoriul administrat în cauză”, se mai arată în motivarea instanţei.

Despre Isăilă, judecătorii mai susţin că a comis infracţiunea de trafic de influenţă cu intenţie directă, „acesta realizând consecinţa promisiunilor făcute, urmărind să uzeze de influenţa pe care o avea pe lângă funcţionarii publici de la ANAF, în condiţiile în care el deţinuse anterior funcţii de conducere în cadrul ANAF, iar la momentul săvârşirii faptelor funcţiona în cadrul Ministerului Finanţelor - şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, Oficiul de Plăti şi Contractare Phare”.

În noiembrie 2016, senatorul Marius Isăilă, acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici, a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de închisoare. În acelaşi dosar, Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, instanţa supremă a menţinut decizia anterioară, de confiscare a sumei de 180.000 de euro, mita primită de Isăilă de la un om de afaceri pentru a interveni în vederea stopării unui control ANAF la firma unui om de afaceri.

Pe 23 iulie 2014, senatorul Marius Isăilă a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, după ce acesta, printre altele, ar fi cerut bani în schimbul intervenţiei pentru blocarea unui control ANAF şi pentru atribuirea de contracte pe bani publici.

Potrivit anchetatorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de ANAF la firma SC Dave Research SRL a omului de afaceri Lucian Timofanovici, un alt denunţător în această cauză.

„După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi doi inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, notau procurorii în actul de inculpare.

Plenul Senatului a respins, în 2 iunie 2014, arestarea preventivă a senatorului Marius Ovidiu Isăilă.

Marius Ovidiu Isăilă a fost senator din partea PSD Dâmboviţa în legislatura 2012-2016.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri