Black Cube | Acord de recunoaștere a vinovăției respins de instanță

Data actualizării: Data publicării:
BLACK CUBE SPIONI_agerpres_8524519
Ron Weiner (stânga) și David Geclowicz (dreapta). Foto: Agerpres

Un judecător de la Tribunalul București a respins, marți, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de israelianul Ron Weiner cu procurorii DIICOT în dosarul "Black Cube" privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

BLACK CUBE SPIONI_agerpres_8524519
Ron Weiner (stânga) și David Geclowicz (dreapta). Foto: Agerpres

Magistratul a dispus trimiterea dosarului la DIICOT în vederea continuării urmăririi penale, însă decizia nu este definitivă și poate fi contestată în 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Anterior, în urmă cu două săptămâni, un alt judecător de la Tribunalul București a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției semnat de DIICOT cu David Geclowicz, un alt israelian acuzat de aceleași infracțiuni în dosarul 'Black Cube', care a primit o condamnare de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, relatează Agerpres.

Dezbaterile în acest dosar au avut loc luni, însă judecătorul a amânat cu o zi pronunțarea unei decizii în legătură cu acordul încheiat de Ron Weiner cu DIICOT.

Israelianul și-a cerut scuze în sala de judecată față de persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor sale, susținând că este conștient de gravitatea faptelor de care este acuzat.

„Îmi pare rău pentru acțiunile mele, în fața victimelor și a părților vătămate. Am venit în România fără intenția de a încălca legea. Am venit ca un angajat al unei firmei crezând că fac un serviciu legal. În momentul în care am întâlnit Poliția, am înțeles caracterul ilegal al acțiunilor mele și am înțeles să cooperez cu autoritățile. Doresc să continui să colaborez, pentru a se afla adevărul și pentru mine și pentru societatea românească în general. Această perioadă de 4 luni a fost foarte grea pentru mine și familia mea. Am fost în arest preventiv și arest la domiciliu, într-o țară străină în care nu am mai fost și nu înțeleg limba. Am greșit și înțeleg severitatea acțiunilor mele. Nu am nicio intenție de a încălca legea în viitor”, a spus Ron Weiner.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a anunțat că la încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției semnat de Ron Weiner au fost luate în calcul circumstanțele în care au fost săvârșite faptele și faptul că israelianul nu știa de toate detaliile operațiunii.

Reprezentantul DIICOT a mai spus că Ron Weiner a avut o atitudine pozitivă în timpul anchetei și trebuie luat în calcul nivelul său de educație, precum și situația familiei.

Doi israelieni puși sub acuzare în dosarul "Black Cube" — Ron Weiner și David Geclowicz — și-au recunoscut vinovăția și au încheiat un acord cu procurorii DIICOT pentru a primi pedepse reduse. Potrivit acestui acord, Ron Weiner și David Geclowicz au acceptat să primească o condamnare cu suspendare.

Un alt treilea israelian implicat în acest caz — Yossi Barkshtein — a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv.

Daniel Dragomir a ocupat funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI. În anul 2015, el a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât și în Londra (Marea Britanie), împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și, ulterior, compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținutului acestora”, susțin procurorii DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner și David Geclowicz aveau roluri și sarcini precis trasate.

Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri