Instanţa supremă: Orice medic angajat într-un spital public poate fi subiect activ al infracţiunii de luare de mită

Data publicării:
ciocanel

 

Nouă judecători ai ICCJ au fost desemnaţi să dezbată o chestiune de drept privind calitatea de funcţionar public a medicilor din România.

În final, ei au hotărât, în unanimitate, că orice medic angajat al unei unităţi ce aparţine Ministerului Sănătăţii are calitatea de funcţionar public.

SOLUŢIA instanţei supreme AICI

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că, inclusiv la ICCJ au existat judecători care au dat soluţii de achitare unor astfel de medici, despre care s-a constatat miercuri că au calitate de funcţionari.

Aceleaşi surse spun că astfel se va unifica practica judiciară privind acest aspect.

Judecătorii ICCJ au dezbătut această chestiune ca urmare a unei sesizări de la Curtea de Apel Târgu Mureş, trimisă cu referire strictă la medicii angajaţi ai unităţilor medicale ale Ministerului Sănătăţii, nefăcând referire şi la medicii din spaţiul privat sau angajaţi în egală măsură în domeniul public şi în cel privat.

Sesizarea transmisă de Curtea de Apel Târgu Mureş AICI

Astfel, explică sursele citate, cei nouă judecători nu s-au putut pronunţa şi cu privire la aceste categorii de medici.

Mai exact, judecătorii instanţei supreme au trebuit să răspundă la următoarea întrebare: "Articolul 175 din Codul penal se interpretează în sensul că medicul chirurg - angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, trimis în judecată sub acuza săvârşirii infracţiunii de luare de mită prevăzută de articolul 289 Cod penal - se încadrează în categoria funcţionarilor publici prevăzută la articolul 175 alineatul 1 litera c) Cod penal, sau în categoria funcţionarilor publici prevăzută la articolul 175 alineatul 2 Cod penal?".

Articolul 175 alineatul 1 litera c) arată că "funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie (...) exercită, singură sau împreună cu alte persoane, în cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atribuţii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia".

Cea de-a doua legiferare, existentă la articolul 175 alineatul 2 reglementează faptul că, "de asemenea, este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public".

În final, completul a stabilit că medicii nu intră în niciuna una dintre cele două categorii, ci în cea reglementată de articolul 175 alineatul 1 litera b teza a adoua, care spune că "funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, exercită o o funcţie publică de orice natură".

Pe de altă parte, în 9 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea de aprobare a Ordonanţei 2/2004, potrivit căreia medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia, după ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita să se revină asupra acestei decizii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri