INTERCEPTĂRI. Cum îi ajutau vameşii şi comisarii de la Protecţia Consumatorului pe evazioniştii din mafia cărnii

Data publicării:
Interceptari

Mafia cărnii avea poliţişti de frontieră şi comisari de la Protecţia Consumatorului pe statele de plată, indică interceptările făcute de procurori. Oficialii îi scuteau pe evazionişti de controalele de la graniţă şi îi anunţau când urmau să fie verificaţi. Marfa expirată şi fără acte de provenienţă ajungea în magazine chiar cu ajutorul celor plătiţi să se asigure că nici un cumpărător nu are de suferit.

Membrii reţelei dirijau camioanele cu marfa alterată în funcţie de programul celor pe care îi plăteau să îi acopere.

28 noiembrie 2013, ora 17:33, discuţie între Marius Onica, comisar-şef la Punctul de Trecere a Frontierei Vârşand, judeţul Arad, şi Sorin Seleşiu - patronul firmei Michelangelo:

Mâine noapte, ăsta-i... e omul. Trebuia să fie doctorul la servici şi nu-i la servici numai mâine noapte.

Discuţia avea loc în luna noiembrie. Patru luni mai târziu, acelaşi comisar lucra tot cu evazioniştii:

25 februarie 2014, ora 15:06, discuţie între Marius Onica şi Andrei Sileanu:

Sileanu: „Am unul acolo...

Onica: „Să aştepte confirmarea... îi dau pe rând.

Surse din interiorul anchetei spun că poliţiştii de frontieră plătiţi de evazionişti primeau o listă cu numerele de înmatriculare ale camioanelor pe care trebuiau să le lase să treacă fără control. Aşa intrau în ţară zeci de tone de carne fără documente de provenienţă, aduse din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Olanda şi Polonia. În cazul în care marfa urma să expire în câteva zile, era reetichetată şi scoasă apoi la vânzare. Carnea expirată era procesată în abatoare şi livrată sub formă de carne tocată sau era trimisă firmelor de catering.

Membrii reţelei se puseseră la adăpost şi de controalele în depozite. Interceptările arată că erau avertizaţi atunci când urmau să fie controlaţi de poliţie.

9 noiembrie 2013, discuţie între capii reţelei - milionarul Sorin Seleşiu, patronul firmei Michelangelo, îi transmite lui Andrei Sileanu:

Vine Economicu’ la Piatra Neamţ. ... o zis că caută un document de marfă de la Riviera, înseamnă că mâine-i la mine. Păi mai trebuie mâine şi vineri, da’ nu... Nu crezi c-ar trebui să stăm un pic?... Depinde ce acte pot să-mi ia. Înţelegi?..

În aceeaşi zi, Seleşiu îl sună pe administratorul firmei Michelangelo, Bogdan Curticiu:

Seleşiu: „... Poliţia Economică acolo, las-o pe fată să scoată repede ...

Curticiu: „Nu este din 17. 10, nu, este din 19... De la Riviera către Michelangelo... Păi da’, preţul eu pot să-l şterg jos. Că tu nu eşti obligat să le-arăţi ... preţul pot să-l ştergi, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru’...

Ca să justifice marfa fără acte din depozite, evazioniştii făceau facturi între firmele lor, apoi, după ce trecea controlul, anulau actele.

Discuţie Ana Dreliuc (administrator firmă) – Sorin Seleşiu, patron Michelangelo:

Dreliuc: „Vreau o factură de pulpe şi dup-aia ţi-o dau înapoi, numai fă-mi... Mâine am control pe-aicea.

Zece membri ai reţelei au fost arestaţi săptămâna trecutădupă ce procurorii DIICOT, sesizaţi de Serviciul Român de Informaţii, au percheziţionat depozite de carne şi sediile unor firme din 18 judeţe. Potrivit procurorilor, reţeaua a câştigat 15 milioane de euro prin neplata taxelor şi vânzarea de carne expirată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri