Interceptări în dosarul Berca. Denunțătorul s-a dus la DNA supărat că nu și-a primit banii la timp

Data publicării:
gabriel berca arestat - captura

În perioada 2010-2012, Gabriel Berca şi Mihai Banu ar fi primit, în total, 270.000 de euro. Iar pentru că banii de la Guvern au venit cu cinci ani întâziere, omul de afaceri a mers la DNA şi a depus un denunţ.

Suma de 270.000 de euro ar fi dat-o omul de afaceri din Bacău celor doi parlamentari, în perioada 2010 - 2012. Mihai Banu, deputat în Parlamentul României şi Gabriel Berca, senator şi preşedinte al PDL Bacău, trebuiau, în schimbul acestor bani, să convingă membrii Guvernului să aloce fonduri unei primării din judeţ pentru ca aceasta, la rândul ei, să plătească lucrările executate de firma omului de afaceri. Pentru că, în ciuda mitei substanţiale pe care a dat-o, nu şi-a primit banii la timp, constructorul a mers la DNA. Procurorii au înregistrat apoi discuţiile pe care acesta le-a avut cu Mihai Banu, cel prin mâna căruia ar fi trecut cei 270.000 de euro.

Interceptări. Discuţie între Mihai Banu şi omul de afaceri:

Om de afaceri : Berca m-o …(cuvânt vulgar)…cu…cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani…

(...)

Mihai Banu: Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?

Om de afaceri: I-am luat banii...acuma! Dar atunci cât am cheltuit?

(sursa: referatul procurorilor DNA)

Procurorii DNA spun că, din cei 270.000 de euro, 185 de mii au ajuns la Gabriel Berca. Din aceştia, 50 de mii de euro chiar în perioada în care era ministrul administraţiei şi internelor.

Interceptări. Discuţie între Mihai Banu şi omul de afaceri:

Om de afaceri: A zis că-mi face...că îmi dă banii! Când a fost ministru de interne.

Mihai Banu: Gata! Nu mai vreau să aud! Eu am fost prostul proştilor! Înţelegi? În toată afacerea!

(sursa: referatul procurorilor DNA)

Fostul ministru i-ar fi reproşat colegului său de partid, despre care procurorii spun că a fost complice în întreaga afacere, că şi-a însuşit o parte mare din bani.

Interceptări. Discuţie între Mihai Banu şi omul de afaceri:

Mihai Banu: Să le stea...să le stea în gât! Repet: să le stea în gât toţi banii pe care i-am luat eu de la tine şi i-am dus acasă. Da' toţi!

(sursa: referatul procurorilor DNA)

Tot din referatul procurorilor reiese că omul de afaceri a dat bani şi pentru finanţarea partidului. Complicele a explicat, la audieri, cum s-au împărţit banii.

Complicele a recunoscut fapta

„Mihai Banu a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la omul de afaceri, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Mihai Banu a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei, şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la omul de afaceri erau destinaţi cheltuielilor partidului, iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Gabriel Berca , în calitate de preşedinte de partid, cu titlul de cheltuieli de protocol". (sursa: referatul procurorilor DNA)

Gabriel Berca poate contesta decizia de arestare la instanța supremă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri