Legea lui Iordache: Interdicţiile ANI pentru parlamentari încetează

Data actualizării: Data publicării:
iordache
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat luni un raport de adoptare unei iniţiative legislative a social-democratului Florin Iordache care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate încetează de drept.

iordache
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi adoptată de comisia juridică.

Propunerea urmează să fie supusă votului Camerei Deputaţilor, cel mai probabil miercuri, iar apoi va fi transmisă Senatului, care este forul decizional în acest caz.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat adoptarea de către comisia juridică a propunerii lui Florin Iordache, despre care a spus că înlătură orice posibilitate a ANI de a pune în discuţie incopatibilităţi, interdicţii, în perioada 2007 - 2013 privind unii deputaţi şi senatori.

„Această lege încalcă principiul egalităţii în faţa legii pentru că se referă doar la o categorie de demnitari publici, nu are în vedere primarii. Această modificare făcută de către PSD-ALDE încalcă flagrant obligaţiile pe care ni le-am asumat prin MCV. Este încă o dovadă că fie PSD-ALDE nu înţeleg ce înseamnă acest mecanism, fie pur şi simplu nu vor. PSD-ALDE să înţeleagă o dată pentru totdeauna că interesele ţării nu sunt interesele lor de partid şi în plen să respingă această modificare făcută intempestiv, cu absenţe tactice de la Comsiei”, a declarat deputatul PNL.

Întrebat dacă sunt deputaţi şi senatori vizaţi de forma actuală a Legii ANI, Cătălin Preoiu a spus că vicepreşedintele ALDE, Steluţa Cătăniciu, ar fi un posibil nume.

„Înţeleg de la colegi că este vorba despre doamna Steluţa Cătăniciu. Nu ştiu dacă este aşa, trebuie verificat, trebuie întrebat şeful Comisie juridice, cum a fost validat mandatul domniei sale şi dacă există un raport ANI sau nu”, a mai spus Predoiu.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri