Întoarcerea în magistratură, mai uşoară. PROIECT: Procurorii şi judecătorii care au plecat din sistem pot reveni pe funcţiile vacante

Data publicării:
ciocanel crop

Comisia CSM formată din 11 membri, procurori şi judecători, lasă o uşă deschisă pentru magistraţii care, la un moment dat, au decis să părărească sistemul şi să practice ale meserii.

„Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror.", se arată în Minuta Comisiei Nr.1 a CSM.

În ultimii ani, persoane importante din sistemul judiciar şi-au dat demisia pentru a face parte din executiv sau pentru alte funcţii.

În august 2012, Mona Pivniceru, fost membru CSM şi judecător la Curtea Supremă, a fost nevoită să plece din magistratură pentru a deveni ministrul Justiţiei, chiar dacă s-a opus acestei idei.

Mona Pivniceru, fost judecător: „Activitatea Guvernului este o activitate exclusiv administrativă. Judecătorului îi este interzis să facă parte din partide politice şi să participe la activităţi cu caracter politic.Activitatea Guvernului este o activitate exclusiv administrativă”.

Mona Pivniceru este acum judecător la Curtea Consituţională. Mandatul său îi va expira peste şapte ani. Dacă modificarea legislativă va fi aprobată, atunci ea se va putea întoarce la Instanţa Supremă, acolo unde a activat ultima dată.

În aceeaşi situaţie este şi actualul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc. El a demisionat din sistem în 2013, înainte de numirea în Executiv. Are peste 10 ani de experienţă în funcţia de procuror, iar ultimul post ocupat a fost la parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Horaţius Dumbravă, membru CSM: „Trebuie să ne gândim foarte serios cum putem elimina posibilele conflicte de interese pentru că astfel de situaţii pot apărea mai ales atunci când colegii noştri au îndeplinit funcţii politice. Ei au ieşit din sistem de bunăvoie tocmai în ideea de a îmbrăţişa cariere politice. Sigur, sunt şi alte exemple”.

Nu este singura modificare propusă. "Avocaţii cu o vechime în profesie de cel puţin 18 ani pot fi numiţi fără concurs în funcţii vacante de procuror sau judecător la judecătorii sau parchetele care funcţionează pe lângă acestea", potrivit Minutei Comisiei Nr.1 a CSM.

Ilie Iordăchescu, fost decan al Baroului Bucureşti: „Apreciez că este inutil după 18 ani să mai susţii un examen pentru accesul în profesia de magistrat sau pentru a profesa avocatura. Experienţa este atât de bogată, încât examinarea ar fi inutilă”.

Propunerile de modicare a legii magistraţilor vor fi discutate la sfârşitul lunii august în şedinţa de plen a CSM. Dacă vor fi aprobate, propunerile vor fi trimise Ministerului Justiţiei care poate începe procedurile de schimbare a legislaţiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri