Investitorii americani reclamă mita pe care le-o cer funcţionarii din România

Data publicării:
SPAGA MITA BANI-1

În ciuda anchetelor DNA, "corupția la toate nivelurile rămâne endemică, iar liderii politici ai țării nu au manifestat încă o voință politică necesară și consistentă pentru a combate în mod eficient această problemă". Aceasta este una dintre concluziile dure ale raportului privind Climatul Investițional, redactat recent de către Departamentul de Stat al SUA. Investitorii americani s-au plâns că le-au cerut mită atât funcţionari din administraţia locală, cât şi angajaţi ai Vămii sau ai administraţiilor locale.

Laura Ştefan, expert anticorupţie: „Aici ajungem la o temă pe care noi o abordăm frecvent. Şi anume aceea a necesităţii unor reforme structurale care să elimine mecanismele care perpetuează corupţia în România. Pentru că de foarte multe ori mecanismele astea trăiesc dincolo de indivizii care sunt traşi la răspundere pentru o faptă penală sau alta. Astfel încât avem acţiuni din partea DNA-ului, avem rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt şi cu toate acestea observăm că cei care iau locul celor care ajung în puşcărie comit acelaşi tip de fapte”.

Corupţia nu este singura piedică în calea investiţiilor. Adoptarea de către aleşi a unor legi sau introducerea unor taxe, fără a consulta mediul de afaceri sau fără a le documenta efectele, poate fi la fel de dăunătoare. Un exemplu este taxa pe stâlp la care autorităţile vor să renunţe la finalul anului.

Adrian Mitroi, analist economic: „Multe dintre consecinţe sunt şi neintenţionate şi greu de prevăzut. De aceea deciziile grele, legislaţia grea, complicată, economică, trebuie să aibă un precursor care se numeşte studiu de impact ca să vezi cum se corelează cu legislaţia europeană şi mai ales ce jurisprudenţă ai acolo pentru că instanţele noastre au probleme în a înţelege mai ales problema economică”.

Raportul Departamentului de Stat american atrage atenţia şi asupra aplicării aleatorii a proiectului "manager privat la stat", dar şi stagnarea procesului de privatizare. Anul acesta ar fi trebuit scoase pe bursă 15% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Specialiştii americani atrag atenţia şi asupra nivelului mare de taxare a muncii, ceea ce face ca 25-30% din forța de muncă să alimenteze economia neagră, salariile acestora nefiind declarate și impozitate. Aproape 40% dintr-un salariu brut ajunge în bugetul statului sub formă de contribuţii pentru sănătate, şomaj şi pensii.

Citiţi şi:

Departamentul american de Stat spune că investitorii se sperie de corupţia din România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri