Iohannis, întâlnire cu Avocatul Poporului: Speranța mea este că va lua decizia corectă și va sesiza CCR

Data actualizării: Data publicării:
170201_IOHANNIS_AVOCATUL_POPORULUI_02_INQUAM_Octav_Ganea

După ce a prezidat ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), președintele a avut o întâlnire cu Avocatul Poporului despre modificările Codurilor penale prin ordonanță de urgență. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat că i-a explicat Avocatului Poporului că există un precedent care îi permite să atace la CCR această ordonanță de urgență, iar Victor Ciorbea i-a promis că „va analiza cu celeritate. Este vorba despre OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență pe care Avocatul Poporului a sesizat-o în 2013 la CCR și a obținut abrogarea ei. 

„Speranța mea este că până mâine sau până poimâine va lua decizia corectă și va sesiza CCR. Cu siguranță va trebuie în afară de situația pur juridică să vadă că România e revoltată. Sunt mii și mii de oameni în stradă, nu pot fi explicate prin faptul că și în alte țări au fost proteste. Aceste proteste sunt la noi, sunt în România, în România este atacat statul de drept și aici trebuie făcută ordine”, a spus șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a a anunțat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că îi va face o „vizită” Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-i transmite personal că se aşteaptă o luare de poziţie a sa cu privire la ordonanța de urgență prin care au fost modificate Codurile penale.

 

Declarația președintelui a venit în contextul discuției cu privire la sesizarea Curții Constituționale pe tema OUG emisă marţi seara de Guvern, care modifică Codurile Penale. 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, ironic, că în această iniţiativă ar trebui chemat şi Avocatul Poporului.

„Ar putea fi chemat şi Avocatul Poporului să ia atitudine în această problemă, că am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă", a spus Lazăr.

După intervenția procurorului-general, preşedintele Klaus Iohannis a intervenit spunând că ar trebui să îi facă „o vizită", pentru a discuta aceste lucruri.

„Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (miercuri - n.r.). Nu l-am văzut de mult. Nu mi-e dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că aşteptăm cu toţii o luare de poziţie", a spus preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a propus CSM să discute, miercuri, şi sesizarea CCR în legătură cu un conflict de natură constituţională după adoptarea OUG pe justiţie. 

Şeful statului a prezidat şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, unde urmează să fie avizată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor penale. Pe ordinea de zi a plenului CSM se află un solicitarea Ministerului Justiţiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri