IPS Teodosie, despre dosarul său: Afectează Biserica

Data publicării:
ips teodosie la dna - captura

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a spus luni, după ce a iesit de la Curtea de Apel Constanţa, unde s-a judecat cererea sa de revocare a controlului judiciar, că şi-a susţinut nevinovăţia şi că pe el nu îl afectează că este „acuzat pe nedrept”, dar că „afectează Biserica”. Avocatul înaltului prelat a spus de asemenea că acuzaţiile procurorilor sunt nefondate.

ips teodosie la dna - captura

„Am avut ocazia să susţin nevinovăţia pentru că cele incriminate nu există. Atât am de spus. Şi am întrebat cui foloseşte să umilească Biserica. Pe mine, personal, nu mă afectează că sunt acuzat pe nedrept, dar afectează Biserica, pentru că reprezint Biserica. Probele se vor dovedi că, de fapt, nu s-au găsit”, a spus IPS Teodosie, citat de News.ro.

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a spus că acuzaţiile aduse acestuia nu sunt fondate pe dovezi şi că, în opinia sa, şi procurorii vor ajunge la aceeaşi concluzie.

„Se vorbeşte că arhiepiscopul Tomisului a încasat anumite subvenţii de la APIA pentru acea cultură de vie de la Nazarcea. V-aş ruga să aveţi în vedere că discutăm nu de 350 de hectare, atât este întreaga suprafaţă, ce cuprinde şi suprafeţele arabile sau păşune, discutăm de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai că fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru susţinerea acestei culturi, sigur că erau neîndestulătoare”, a spus Maria Vasii.

Ea mai spune că subvenţiile au fost folosite în scopul în care au fost luate şi că nu IPS Teodosie s-a ocupat de vie, ci avea un departament în acest sens.

„Dacă Parchetul era interesat să afle adevărul, ar fi observat centralizatoarele care arătau circuitul banilor, ar fi observat că toate aceste subvenţii au fost folosite în scopul în care au fost luate. Aceste subvenţii se dădeau pe suprafaţă, aşa se numesc, nu pe cultură. Nici măcar procurorii nu îl acuză pe înaltul prelat că a falsificat documentele privind suprafeţele, iar APIA dădea aceste subvenţii pe suprafaţă. (...) Credeţi că înaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat în a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de înaltul prelat, cu toate acestea, dânsul este acuzat de această fraudă”, a spus avocatul.

Referitor la cealaltă acuzaţie a procurorilor în cazul arhiepiscopului Tomisului, luare de mită, Maria Vasii a spus că există la dosar interceptări care arată că arhiepiscopul refuză să primească plicul cu bani.

„Această penibilă faptă de corupţie, 500 de euro. Discutăm cu toţii dacă înaltul prelat, care aparţine unei biserici autocefale, separate de ierarhia de stat, poate avea calitatea de funcţionar public, ca să răspundă pentru luare de mită. La dosar sunt interceptări care arată refuzul vehement pe care dânsul îl adresează celui care întinde plicul cu cei 500 de euro. Nici nu vede câţi sunt acolo, doar refuză vehement. (...) Avem dreptul să spunem că acuzaţia este nefondată”, a mai declarat Vasii, care a precizat că de la instanţă va merge la DNA pentru a depune documente care dovedesc nevinovăţia arhiepiscopului.

Magistraţii Curţii de Apel au rămas în pronunţare privind revocarea controlului judiciar în cazul arhiepiscopului Tomisului.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus luare măsurii preventive în cazul arhiepiscopului Tomisului în data de 17 octombrie, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri