Irina Jianu, condamnată în dosarele lui Adrian Năstase, va fi eliberată din penitenciar

Data publicării:
irina jianu crop

Tribunalul Bacău a menţinut, marţi, decizia Judecătoriei Bacău din 7 noiembrie 2014, de eliberare condiţionată a Irinei Jianu, decizie care a fost atacată de procurori.

Irina Jianu este încarcerată în Penitenciarul Bacău din iunie 2012.

Fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii a stat în penitenciar doi ani şi jumătate și a reuşit să-i convingă pe magistraţi că trebuie eliberată întrucât are peste 60 de ani, iar legea îi permite să execute doar o treime din pedeapsă.

Un alt argument prin care Jianu a reuşit să îi determine pe magistraţi să o elibereze a fost buna purtare, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică.

La începutul anului 2014, Irina Jianu a fost condamnată la patru ani de închisoare în dosarul "Zambaccian", fiind acuzată de spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în formă continuată. În acelaşi dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare, fostul premier fiind eliberat din penitenciar în luna august.

În 15 octombrie 2014, instanța supremă a condamnat-o pe Irina Jianu la cinci luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitivă. În același dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

De asemenea, Curtea de Apel Bacău a decis, în 15 octombrie 2014, printr-o sentinţă definitivă, adăugarea unui spor de pedeapsă de nouă luni de închisoare Irinei Paula Jianu, după ce aceasta a solicitat contopirea celor două pedepse din dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri