Israelieni condamnați pentru atacuri informatice

Data actualizării: Data publicării:
CATUSE 2 20

Doi cetățeni israelieni au primit pedepse de peste nouă ani de închisoare pentru atacuri informatice asupra unor bănci românești. Decizia, luată într-un dosar instrumentat de DIICOT, este definitivă.

CATUSE 2 20

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Iahr Giora la 9 ani și 8 luni de închisoare și pe Azouri Oren Avraham la 9 ani de închisoare. Complicele lor român, George Tohăneanu, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare.

Cei doi cetățeni israelieni au fost condamnați pentru tentativă de spionaj și activități pe linia agresiunilor de tip cibernetic asupra sistemului bancar național.

Potrivit procurorilor DIICOT, Azouri Oren Avraham a primit, deținut și transmis lui Iahr Giora, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, cel puțin trei dispozitive electronice ce conțineau o aplicație tip malware.

Cu această aplicație putea fi accesat neautorizat orice sistem informatic la care accesul este restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, prin substituirea în drepturile administratorului de sistem.

Cei doi israelieni au mai fost acuzat că au facilitat accesul, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, mai multor reprezentanți ai unei organizații străine din Israel la un ansamblu de date și informații clasificate în legislația națională ca secrete de stat.

De asemenea, ei sunt acuzați că au efectuat, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, activități concrete de intermediere, respectiv de sprijinire din punct de vedere logistic a unor operațiuni de spălare de bani având ca obiect fonduri de proveniență ilicită.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri