Iulian Surugiu, reţinut alături de alte 12 persoane, într-un dosar de evaziune fiscală

Data publicării:
surugiu

Liderul Sindicatului Agenţilor de Poliţie devine subiectul principal al unei anchete incepute chiar de colegii lui. Oamenii legii vorbesc despre evaziune fiscală şi de un prejudiciu de opt milioane de lei. Iulian Surugiu este unul dintre cei mai bogaţi sindicalişti, de vreme ce şi-a permis să împrumute o cunoştină cu peste o jumătate de milion de euro. La el acasă, percheziţiile au început încă de dimineaţă iar sindicalistul are propria versiune despre acuzaţii.

Iulian Surugiu: De un an de zile mă hărţuiesc cei de la ANAF. Le-a cerut fostul meu cumnat o rambursare de 30 de miliarde de lei, după care ei spun că avem noi să dăm la stat. Şi luni trebuia să pregătim actele în contrapartidă cu ANAF. Şi s-au gândit să facă percheziţii ca să nu mai putem să pregătim.

Reporter: Dar aveţi datorii la ANAF?

Iulian Surugiu: Nu am niciun leu datorie doamnă. Niciun leu.

ANAF nu a răspuns acestor acuzaţii. În schimb, poliţiştii şi procurorii îl bănuiesc pe Iulian Surgiu de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Pe numele lui Iulian Surugiu, la Registrul Comerţului, apare o societate a cărei istorie începe în 1993. A fost înfiinţată de soţia sa, Rodica, în perioada în care bărbatul era agent la Secţia 22 din Capitală. Deci, nu avea dreptul să deţină o societate comercială. Cei doi au divorţat, iar acţionarii firmei s-au tot schimbat de-a lungul anilor. Dar toţi au făcut parte din cercul de prieteni de-ai sindicalistului sau ai fostei soţii. Iulian Surugiu apare pentru prima data în actele societăţii în 2009, când era de doi ani la conducerea Sindicatului Agenţilor de Poliţie. În 2012, firma e preluată de o anume Narcisa Ecaterina Albu, tot o apropiată de-a familiei Surugiu. În 2015, Iulian Surgiu preia în totalitate societatea.

Locuinţa, dar şi sediile firmelor liderului de sindicat au fost percheziţionate mai multe ore de poliţişti.

Reporter: Ce aţi zis când i-aţi văzut pe poliţişti?

Iulian Surugiu: Am rămas pur şi simplu blocat. La şase şi un minut erau ...

Reporter: Dar ce caută?

Iulian Surugiu: Sume de bani şi acte de firmă.

100 de mii de lei au ridicat anchetatorii din casa sindicalistului. În total au fost 45 de percheziţii, pentru că investigaţiile i-au condus pe anchetatori la o altă firmă, suspectată acum de evaziune fiscală. Una dintre firmele fantomă care ar fi fost folosite de Iulian Surugiu, pentru a fenta plata taxelor către stat, apare şi în contabilitatea unuia dintre cei mai mari distribuitori de îmbrăcăminte şi încălţăminte din Bucureşti. Procurorii vorbesc despre un prejudiciu de 8 milioane de lei. După percheziţii, 28 de persoane au fost aduse la Poliţia Capitalei, pentru explicaţii. Între ele, şi Iulian Surugiu.

Iulian Surugiu: De un an de zile sunt hăituit şi am anunţat autorităţile...

Reporter: Aveaţi sume de bani în casă?

Iulian Surugiu: Nu domnule, că sumele mari de bani sunt în bancă!

Iulian Surugiu este unul dintre cei mai bogaţi lideri de sindicat din România. Atât de bogat încât şi-a permis să acorde mai multe împrumuturi, unele exorbintante. Cum ar fi cel de 600.000 de euro - redus anul trecut la 155.000 de euro - dat lui Alexandru Albu, fost asociat în firma Rodi Impex SRL. Un alt împrumut, de 45.000 de lei, a fost acordat de liderul sindical chiar organizației pe care o reprezintă. Iulian Surugiu are trei terenuri agricole în Ilfov, Piteşti şi Bacău, un teren intravilan în Capitală, o casă de vacanţă în Bacău şi una de locuit în Bucureşti. Sindicalistul mai are trecute în declaraţia de avere ceasuri şi bijuterii de 22.000 de euro și conturi în care s-au adunat 100.000 de euro şi peste 2 milioane de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri