Judecaţi pentru angajarea rudelor în Parlament

Data publicării:
dosare captura

Primul dosar trimis în judecată de procurori a fost cel al fostului deputat Brânduşa Novac. Aceasta a fost acuzată că, în calitate de director al Circului de stat Globus, a acordat contracte în valoare de aproape 800.000 de lei unei firme pe care o controla. În octombrie, a venit şi decizia definitivă - 6 luni de închisoare cu suspendare.

Un alt dosar soluţionat definitiv este cel al senatorului Sorin Lazăr. Parlamentarul şi-a angajat fiul la biroul parlamentar, a fost trimis în instanţă, unde şi-a recunoscut faptele, aşa că are o condamnare de şase luni de închisoare cu suspendare.

Nu este singurul parlamentar care a recunoscut încălcarea legii. Stelian Eftemie a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei, aşa că la începutul lunii decembrie a primit, în primă instanţă, o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

Cea mai aspră pedeapsă, deocamdată pronunţată în primă instanţă, a fost dictată pe numele Oanei Niculescu Mizil. Trei ani de închisoare cu suspendare au decis judecătorii, după ce au constatat că şi-a angajat ilegal mama la cabinetul parlamentar.

22 de actuali sau foşti parlamentari au fost trimişi în judecată, în ultimii doi ani, pentru acuzaţii similare. 14 dintre dosare s-au soluţionat deja, cel puţin în primă instanţă. Iar în toate aceste cazuri, judecătorii instanţei supreme au pronunţat decizii de condamnare la închisoare cu suspendare, cea mai mare pedeapsă fiind de trei ani de închisoare.

Cei mai mulţi dintre parlamentari s-au luptat însă cu acuzaţiile, pe care au încercat sau încă încearcă să le demonteze în instanţă.

Datele Agenţiei Naţionale de Integritate arată că, în ultimii şase ani, inspectorii au sesizat parchetul în 185 de cazuri de conflict de interese.

Parlamentari judecaţi pentru conflict de interese

- 22 de actuali şi foşti parlamentari trimişi în judecată pentru conflict de interese

- 12 dosare soluţionate definitiv în primă instanţă - condamnări

- 2 dosare soluţionate definitiv - condamnări cu suspendare

- 3 actuali şi foşti parlamentari şi-au recunoscut vina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri