Judecătoarea care a făcut plângere penală împotriva ambasadorului SUA, verificată de Inspecția Judiciară

Data publicării:
florica roman

Sursa foto: www.ebihoreanul.ro 

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu cu privire la afirmațiile făcute în spațiul public de doamna judecător Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea. Inspectorii urmează să efectueze verificări pentru a stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru.

Judecătoarea Florica Roman a anunțat, miercuri, pe blogul personal că a trimis la DNA o plângere penală pe numele ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, și a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influență, respectiv trafic de influență. De asemenea, judecătoarea cerea procurorilor să ia în considerare și arestarea preventivă a celor doi.

Florica Roman susținea că plângerea penală vine după ce, într-o conferință comună ținută pe 13 mai, Hans Klemm și Valeriu Zgonea „au recunoscut public că și-au folosit influența pentru a promova și urgenta adoptarea unor legi, susținute de SUA”.

"Dată fiind poziția ocupată de cei doi și influența pe care o au, precum și gravitatea deosebită a faptelor comise de aceștia, am solicitat DNA să aibă în vedere oportunitatea aplicării dispozițiilor din Codul de procedură penală privind măsura arestului preventiv. Astfel, trebuie să aveți în vedere influența pe care cei de mai sus o au asupra instituțiilor publice, inclusiv asupra DNA, influență recunoscută chiar de procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Lăsarea în libertate a celor doi ar putea crea în societate temerea că justiția nu funcționează tocmai într-un caz în care este atacat și manipulat statul de drept prin una din funcțiile sale esențiale: legiferarea”, mai scria Florica Roman pe blog.

Judecătoarea explica faptul că prin acest gest dorește să atragă atenția cât de ușor se pot face plângeri la DNA în „sezonul denunțurilor”.

„Sunt judecător de peste 20 de ani și știu că diplomații beneficiază de imunitate deplină, iar parlamentarii au imunitate specială. Prin cererea de față am dorit să dovedesc cât de ușor se pot construi 'compuneri' penale în sezonul denunțurilor, dar și a arăta cât de ușor este să vorbești despre 'egalitate în fața legii' când te bucuri de imunitate deplină. Oricare altă persoană care ar fi fost în poziția ambasadorului american Hans Klemm și recunoștea public că și-a folosit influența asupra președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, să treacă anumite legi era automat săltat de mascați, reținut și băgat la tubulatură, la Beciul Domnesc”, mai spunea Florica Roman.

În aprilie 2014, patru magistrați din Oradea, printre care se afla și Florica Roman, au fost trimiși în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, fals intelectual, favorizarea infractorului și abuz în serviciu, fiind acuzați că au primit bani și diverse produse (păstrăvi, whisky) pentru a scăpa de închisoare un bărbat condamnat pentru tentativă de viol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri