Judecător: ISU primea sponsorizări de la firmele pe care le controla

Data publicării:
colectiv inainte de explozie3

 

Astfel a motivat judecătorul militar decizia prin care George Matei Petrică a fost arestat preventiv, iar Antonina Radu, plasat în arest la domiciliu.

Cei doi angajaţi ISU au fost acuzaţi de abuz în serviciu legat de controalele făcute în clubul Colectiv, dar nedeclarate superiorilor.

Totodată, judecătorul militar a apreciat că este greu de crezut că inspectorii ISU sau o instituţie de stat care beneficiază de sponsorizări din partea unor firme private ar putea să îi sancţioneze drastic pe agenţii comerciali dacă ar găsi nereguli.

Patronii clubului, audiaţi de procurorii militari, au spus că nu le-au dat bani celor doi când au venit să verifice clubul.

Magistratul a subliniat că procurorii ar trebui să se uite cu atenţie la superiorii ierarhici ai celor doi angajaţi ISU pentru a putea completa tabloul responsabililor pentru incendiul din Colectiv.

Decizia a fost contestată de toate părţile din dosar – angajaţi ISU şi DNA, procurorii cerând ca şi Antonina Radu să fie arestată preventiv.

Șefii știau?

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar fi primit sponsorizări de la firmele pe care le controla. Informaţia apare în motivarea instanţei la decizia de arestare a doi angajaţi ISU, vizaţi în ancheta Colectiv. Potrivit judecătorilor, practica era cunoscută de şefi. În acest context, Tribunalul Militar consideră că este greu de imaginat că firmele care sponsorizau masiv ISU erau controlate obiectiv şi, eventual, sancţionate în cazul unor nereguli.

Cei doi angajaţi ai ISU sunt acuzaţi că ar fi închis ochii la neregulile pe care le-au găsit în Colectiv şi că nu le-au raportat superiorilor că au fost de mai multe ori să verifice clubul. Patronii de la Colectiv, audiaţi de procurorii militari, au spus că nu le-au dat bani celor doi inspectori. La dosar sunt însă documente care arată că instituţia strângea sponsorizări de la operatorii economici.

Este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU, cum se poate vedea din dosarul de urmarire penală, va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparținând acestei instituții masiv sponsorizate și eventual sancționat drastic de aceștia”, se arată în motivarea Tribunalului Militar.

Informaţia apare în motivarea deciziei Tribunalului Militar, prin care fostul inspector ISU George Petrică a fost arestat preventiv, iar colega sa, Antonina Radu, a fost plasată în arest la domiciliu. Sponsorizările despre care vorbesc judecătorii au fost recunoscute de alţi angajaţi ISU, care au fost audiaţi în ultimele zile de procurori, iar mărturiile lor se regăsesc la dosar.

Magistratul care a decis arestarea inspectorilor care au verificat clubul Colectiv a subliniat că procurorii ar trebui să se uite şi la superiori ierarhici ai celor doi angajaţi ISU.

„Practica încetăţenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi, practică existentă la scară largă la diferite instituţii de control, nu putea să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi inculpaţi”, se spune în motivarea Tribunalului Militar.

Digi24 a cerut un punct de vedere de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Până în acest moment ISU nu a raspuns solicitării.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri