Justiţia, la raport. Experţii Comisiei Europene vin în România pentru evaluarea MCV

Data publicării:
JUSTITIE - just.ro

O bilă albă pentru Parlament va fi, cu siguranţă, adoptarea legii care suspendă pensiile de serviciu pentru magistraţii suspectaţi de corupţie, pe durata anchetei şi a procesului. La rândul său, Executivul va puncta la capitolul asigurării de finanţare pentru proiectele instituţiilor implicate direct în lupta împotriva corupţiei. O altă temă atinsă de sistem se referă la aplicarea de pedepse mari în cazuri de corupţie, decizia din cazul Dan Voiculescu - unde s-a aplicat pedeapsa maximă - fiind exemplul perfect.

Lista sarcinilor care nu au fost rezolvate în cele opt luni care au trecut de la ultima evaluare este însă mult mai lungă. Parlamentul are de pierdut la capitolul aplicării hotărârilor judecătoreşti definitive, ANI solicitând în repetate rânduri revocarea mandatelor pentru parlamentari declaraţi incompatibili. Nici legea amnistiei şi graţierii nu este un subiect închis, deşi iniţiativa a fost aspru criticată de Comisie. Nici atacurile la adresa justiţiei nu au încetat, CSM afirmând, în numeroase rânduri, că politicienii trebuie să se abţină de la a comenta hotărâri ale judecătorilor sau anchete în curs.

Misiunea experţilor europeni în România va verifica şi modul în care magistraţii au asimilat şi aplicat noile coduri penale, dar şi descoperirea tot mai multor cazuri de corupţie în interiorul sistemului judiciar.

Bile negre pentru autorităţile din România

- Aplicarea cu întârziere a hotărârilor judecătoreşti definitive

- Legea amnistiei şi graţierii

- Atacurile la adresa justiţiei

- Modificările legislaţiei penale cerute de sistemul judiciar

- Publicarea integrală a hotărârilor judecătoreşti

sursa: Raportul MCV din ianuarie 2014 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri