Klaus Iohannis, de acord cu urmărirea penală a trei foști miniștri

Data actualizării: Data publicării:
collage

Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu pot fi urmăriți penal de DNA în dosarul „Microsoft 2”, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat avizul trimis de procurori în cazul celor trei foști miniștri.

collage

Dan Nica a fost ministru al Comunicațiilor și tehnologiei informației în perioada 2000 - iulie 2004.

Adriana Țicău a fost secretar de stat în același minister, în perioada 2003 - iunie 2004, și ministru în perioada iulie - decembrie 2004.

Alexandru Athanasiu a fost ministru al Educației perioada 2003-2005. 

Ei sunt bănuiți de abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2, în care prejudiciul a fost calculat la aproape 67 de milioane de dolari. 

Potrivit procurorilor, Dan Nica a inițiat și susținut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft cu Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice.

Astfel Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 47,5 milioane de dolari în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, spun procurorii.

Adriana Țicău este bănuită că a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria.

De asemenea, spun procurorii, a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat extinderea contractului de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

Astfel, Adriana Țicău ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66,9 milioane de dolari în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, spun procurorii.

Alexandru Athanasiu este bănuit că a inițiat și a susținut proiectul Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

Asftel, fostul ministru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19,3 milioane de dolari dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH, spun procurorii.

DNA a cerut și urmărirea penală a fostului Secretar General al Guvernului condus de Adrian Năstase, Eugen Bejinariu în acest dosar. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca luni să supună la vot solicitarea venită din partea DNA pe numele deputatului social-democrat, acuzat de abuz în serviciu.

În al doilea dosar Microsoft, omul de afaceri Claudiu Florică a fost pus oficial sub acuzare, la doi ani după ce a făcut denunţurile care au dus deja la primele condamnări în acest caz. El este cercetat sub control judiciar, la fel ca şi foștii directori Microsoft România Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri