Klaus Iohannis: „Nu trebuie să ajungem la telejustiție! E greșit!”

Data publicării:
54aba7fd682ccf2055b36b5c

În prima şedinţă prezidată de Klaus Iohannis în calitate de şef al statului, acesta a făcut câteva declarații care au stârnit reacții critice. Președintele i-a îndemnat pe magistrați să ia atitudine când apar scurgeri din dosare în presă. 

 „M-am bazat în această chestiune și pe semnale venite din sistemul judiciar și din clasa politică, dar mi-am permis să am și o evaluare proprie. Cu toții ne dorim combaterea corupției, cu toții ne dorim ceea ce se numește generic dreptate. Cu toții ne dorim să se facă dreptate, să fie pedepsiți cei răi. E legitim. Pe de altă parte trebuie să vedem că drepturi nu sunt numai aici, drepturi sunt și dincolo și atunci ce vreau să atrag atenția este că nu trebuie să exagerăm, nu trebui să ajungem la fenomenul care se numește telejustiție. Justiția nu se face nici la televizor, nici în ziar. E clar că oricine are dreptul la informare și orice jurnalist are o informație este obligat să dea această informație. Dar de acolo până la a muta evaluarea de la procuror la televizor este cale lungă”, a explicat președintele Klaus Iohannis, care a precizat că pentru ca acest lucru să devină realitate trebuie stabilite niște criterii.

Klaus Iohannis: „Justiția nu trebuie să se transforme într-un spectacol mediatic”

Trebuie să avem criterii foarte clare. Pot fi stabilite numai în sistem: când, cum și câtă informație poate fi furnizată opiniei publice. Riscăm altfel ca printr-un exces de informații poate să apară impresia că un om e vinovat. Justiția nu trebuie să se ducă și să se transforme într-un spectacol mediatic. Este greșit. Am avut astfel de situații, după care oamenii au fost declarați nevinovați. Or acele impresii care s-au creat nu le mai ia nimeni înapoi”, a mai spus președintele României.

Klaus Iohannis: Eu am vrut să trag un semnal de alarmă

Klaus Iohannis a spus că într-adevăr avem dreptul la informație, dar trebuie să existe proceduri foarte clare. „Vor avea și judecătorii spațiul lor să se judece obiectiv, cu sobrietate, să adune toate datele și să avem lucrul clar și bine rezolvat. Eu am vrut să trag un semnal de alarmă. Fiindcă orice exagerare strică. Cred că am fost foarte clar receptat în sistem. Jurnalistul este obligat să obțină informațiile și să le dea public, doar că trebuie să evităm să facem un circ mediatic dintr-o urmărire penală sau dintr-un proces. Lucrurile trebuie să se desfășoare în așa fel”, a spus președintele Klaus Iohannis.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri