UPDATE. Kovesi: „A făcut parte din masonerie”. Răspunsul lui Netejoru

Data actualizării: Data publicării:
lucian netejoru - agerpres_8470460
Foto: Agerpres

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a confirmat, în interviul acordat Europa FM, că șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a făcut parte din Loja Masonică, lucru pe care nu l-a trecut în declarația de interese. Ancheta „in rem” a procurorilor anticorupție a fost închisă deoarece fapta s-a prescris. Netejoru consideră, însă, că Laura Codruța Kovesi a încălcat „normele deontologice” referindu-se la cauza sa.

lucian netejoru - agerpres_8470460
Sursă foto: Agerpres

ACTUALIZARE. Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, a declarat, luni, că inspectorul șef Lucian Netejoru a contestat în instanță decizia DNA de clasare, drept pentru care cauza ar fi încă pe rol, iar procurorul-șef al DNA nu ar fi trebuit să se pronunțe în această cauză.

„Sunt împuternicit de inspectorul șef să vă comunic faptul că a formulat plângere la instanță împotriva soluției Direcției Naționale Anticorupție. În opinia inspectorului șef, orice apreciere venită din partea unui magistrat cu privire la o cauză aflată pe rol contravine normelor deontologice”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ.

Surse judiciare, citate de Agerpres, au arătat că Netejoru ar fi invocat, în contestația sa la decizia DNA, că faptele nu există, nu că s-ar fi prescris.

------

Ancheta DNA privind posibilitatea ca șeful Inspecției Judiciare să fi făcut parte din Loja Masonică a început ca urmare a plângerii formulate de fosta judecătoare Camelia Bogdan.

Nu a fost niciodată începută urmărirea penală «in personam», s-au făcut verificări doar cu privire la faptă. În urma verificărilor, noi am constatat că într-adevăr inspectorul-şef a făcut parte din masonerie. Într-una dintre declaraţii de interese, nu a trecut acest lucru, deşi era obligat. Am dispus clasarea cauzei pe motiv că a intervenit prescripția în acel dosar și am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la această situaţie”, a declarat Kovesi.

Șefa DNA a precizat că, deși nu se poate vorbi de o infracțiune, șeful Inspecției Judiciare avea obligația declarării apartenenței, potrivit legii.

„Totuși, este o situaţie inedită. Şeful Inspecţiei Judiciare nu a trecut într-o declaraţie de interese faptul că a făcut parte din masonerie. (...) Există o decizie a CSM, dacă nu mă înșel din 2012 sau din 2013, nu reţin exact, care spune că poţi să faci parte, dar eşti obligat în declaraţia de interese să scrii organizaţia din care faci parte, dintr-o asociaţie de procurori, dintr-o asociație de judecători, nu știu”, a declarat Kovesi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri