Kovesi: Se încearcă acreditarea ideii că judecătorii şi procurorii se luptă între ei

Data publicării:
codruta kovesi cab_02_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, critică, într-un interviu acordat agenţiei Agerpres, o serie de modificări legislative propuse de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Kovesi s-a referit totodată şi la un eventual conflict procurori-judecători, care nu există, dar cu privire la care se încearcă acreditarea ideii că e realitate.

"Nu știm pe ce criterii s-a ales această limită de vârstă de 30 de ani. Probabil că există o explicație pe care noi nu o știm și îmi e foarte greu să comentez fără a vedea argumentele care sunt în favoarea acestei modificări. Dar fac trimitere la Constituție care prevede că la 23 de ani poți să fii membru în Camera Deputaților în Parlamentul României și să contribui la modul în care se legiferează. Deci la 23 de ani ești pregătit să faci legi. Nu știu dacă trebuie să aștepți să împlinești 30 de ani ca să poți să aplici o lege", a afirmat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat Agerpres.

Potrivit acesteia, există îngrijorări atunci când statutul de independență a magistratului este pus în pericol. Kovesi: "În momentul în care statutul de independență a magistratului este pus în discuție, este pus în pericol prin crearea unui proiect, cu siguranță, toți cei din sistemul judiciar sunt îngrijorați. Faptul că Inspecția Judiciară este trecută în subordinea unui ministru, care poate să fie tehnocrat sau care poate să fie om politic, avem foarte multe situații și exemple în care ministrul Justiției a fost un om politic, în acele cazuri IJ potențial ar fi subordonată unui om politic, ceea ce ar putea să interfereze, să imixtioneze în activitatea pe care noi o desfășurăm".

"Nu resimt niciun fel de conflict sau luptă între procurori și judecători. (...) Oricine poate să formuleze un punct de vedere pe un proiect pus în dezbatere publică. Sigur că pot fi opinii diferite, argumente diferite, dar acest lucru nu înseamnă că este un conflict. Chiar și în interiorul DNA sau chiar și în interiorul structurilor de procuratură au fost unele argumente pro sau unele argumente contra anumitor modificări sau contra anumitor propuneri. Faptul că pe o potențială modificare există argumente într-un fel sau argumente în sens contrar nu înseamnă că există un conflict. Deci eu nu percep că este un conflict între procurori și judecători în acest moment, dar sigur că se încearcă acreditarea acestei idei, se încearcă crearea în spațiul public a unui conflict artificial, dar care, în realitate, din punctul nostru de vedere, nu există", mai arată șefa DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri