Laura Codruța Kovesi explică de ce dosare de corupție din 2012 sunt soluționate abia acum și cum își prioritizează procurorii dosarele

Data publicării:
KOVESI

Codruța Kovesi a anunțat că numai de la începutul anului 2015 s-au înregistrat 1.500 de dosare noi numai la DNA. Astfel, un procuror poate instrumenta peste 100 de dosare. Despre acest lucru, Laura Codruța Kovesi a spus la Digi24 că „este o activitate obișnuită a Direcției Naționale Anticorupție, cel puțin în ultimii doi ani”, dar că numărul dosarelor nou înregistrate „este într-o ușoară creștere față de anii anteriori”.

Șefa DNA a menționat că în primele trei luni ale anului trecut s-au înregistrat peste 1.200 de dosare, iar în aceeași perioadă a anului 2015 s-au înregistrat peste 1.500 de dosare.

„Nu este o creștere spectaculoasă, având în vedere că într-un an de zile procurorii din DNA au de soluționat în jur de 9.100 de dosare. Nu este o creștere spectaculoasă”, a subliniat ea.

Acesta este un motiv. Un alt motiv - și o explicație tot bazată pe cifre, nu pe speculații -, pleacă de la volumul de dosare care rămân în stocul nostru în fiecare an. Spre exemplu, anul trecut, procurorii DNA au soluționat cele mai multe dosare – într-un an de zile – de când s-a înființat DNA-ul: 4.100 de dosare au fost soluționate de cei 86 de procurori care fac anchete. Mai avem încă în jur de 30 de procurori, dar care participă la ședințele de judecată. Cu tot acest efort constant făcut anul trecut, la finalul anului au mai rămas în fișetele procurorilor alte 5.300 de dosare. Noi, ca să ajungem cu dosarele la zi, să începem să investigăm doar dosare înregistrate în acest an ar trebui ca pentru un an de zile cel puțin să nu înregistrăm niciun dosar, ca să putem termina. Aceasta este și una dintre explicațiile pentru care vedeți că în 2015 se soluționează dosare din 2012, 2013, din 2014”, a spus procurorul șef al DNA, pentru Digi24.

Sunt procurori care au o încărcătură foarte mare de dosare. Au vreo 70 de dosare, sau 120 de dosare. Dacă ne referim la dosarele din DNA, sunt dosare complexe. Imaginați-vă dosarul Microsoft, dosarul EADS, dosare în care sunt cercetați miniștri, parlamentari, magistrați; dosare de achiziții publice, unde avem mii de persoane cercetate sau avem de verificat foarte multe contracte”, a adăugat Codruța Kovesi.

Un procuror trebuie să lucreze aproape 100 de dosare, este aproape imposibil să termini toate dosarele într-un an de zile”, a menționat șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a spus și cum sunt prioritizate dosarele DNA.

Prioritățile pleacă în primul rând de la dosare în care sunt cercetate persoane față de care s-au luat măsuri preventive. Un dosar cu arestați întotdeauna este o prioritate pentru procuror. Apoi sunt dosare în care sunt implicate persoane ce dețin funcții importante și care comit fapte de corupție din poziția pe care o dețin și atunci sigur că este o prioritate să intervii și să oprești activitatea infracțională. O altă prioritate vizează dosarele în care sunt prejudicii foarte mari sau există riscul să se producă astfel de prejudicii. Apoi sunt dosarele al căror termen de soluționare se apropie de prescripție. Sunt niște criterii foarte clare, foarte obiective în funcție de care procurorii își prioritizează activitățile”, a spus Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Citiți și Codruța Kovesi îi răspunde președintelui Iohannis

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri