Laura Codruța Kovesi se duce în Republica Moldova, la invitația premierului Gaburici

Data publicării:
Laura Codruta Kovesi 2 7267644-Mediafax Foto-Codrin Prisecaru

Foto: Mediafax 

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, citat de Hotnews, vizita a fost solicitată în contextul în care premierul Chiril Gaburici a anunțat mai multe inițiative anticorupție, printre care și impulsionarea reformării instituțiilor de ocrotire a normelor de drept - Procuratura Generală, Comisia Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție. Invitația ar fi fost făcută în cadrul unei discuții telefonice pe care Chiril Gaburici a avut-o cu Victor Ponta.

Suntem foarte determinați să luptăm cu corupția la toate nivelurile, iar România este un exemplu pozitiv pentru Republica Moldova, la acest capitol. De aceea, credem că discuțiile directe cu șefa DNA și prezentarea practicilor eficiente de luptă cu corupția din România vor încuraja autoritățile noastre să fie mai ferme în acțiunile pe care urmează să le întreprindă, pentru a combate fenomenul corupției din toate sistemele”, a declarat Chiril Gaburici, în timpul discuției telefonice cu omologul român, Victor Ponta. 

La Chișinău, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, urmează să se întâlnească cu directorul CNA, Viorel Chetraru, președintele CNI, Anatolie Donciu, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, precum și alți responsabili din domeniu. 

În perioada următoare, Republica Moldova va fi vizitată de o echipă de experți, în frunte cu ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, în prezent - consilierul președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, care are experiență în implementarea reformelor și combaterea corupției la toate nivelurile, se mai scrie în comunicatul guvernului de la Chișinău.

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca a declarat la începutul lunii aprilie, într-un interviu pentru Europa Liberă că există o colaborare foarte bună între toate instituțiile de luptă împotriva corupției din România cu cele din Republica Moldova și Directia Națională de Anticorupție „a trecut deja Prutul”. Întrebat cum comentează îndemnul mai multor forțe din Republica Moldova care cer: „DNA, treceți Prutul!”, Marius Lazurca a spus că „celor care își doresc ca DNA să treacă Prutul am să le spun că DNA a și trecut Prutul”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri