Laura Ștefan, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Nu cred că dosarele DNA vor fi afectate semnificativ

Data publicării:
laura stefan digi


„Nu cred ca în dosarele DNA vorbim despre încălcări minore ale unor reguli introduse prin hotărâri de Guvern, ordine de miniștri. Eu cred că DNA face dosare atunci când e vorba de încălcări grave ale legii și dacă e așa cred că dosarele DNA nu vor fi afectate într-o maniera semnificativă pentru ca această teză a încălcării vădite a legii e păstrată ca urmare a deciziei CCR”, a spus experta în anticorupție.

Laura Ștefan a explicat că atunci când vorbim este răspunderea penală este foarte important ca orice cetățean să înțeleagă ce nu are voie ce să facă, de accea CCR a ales să interpreteze sintagma „în mod defectuos” cu „prin încălcarea legii”. 

Nu cred că e nicio tragedie, dramă să lămurim ce se înțelege printr-un concept sau altul atunci când vorbim de legea penală și cred că de altfel dosarele penale mari pe care le-am văzut de abuz în serviciu priveau în general încălcări majore ale legislației. Presupun doar că afluența crescută de cazuri din ultima perioadă a generat o variație semnificativă în jurisprudență. A adus în fața instanțelor de judecată situații diverse care nu era neapărat tratate ca abuz în serviciu până acum. Nu mă refer la marile dosare. Curtea nu e ținută de practica sa anterioară, nu e o surpriză atunci când practica asta se schimbă și insist pe ideea că o infracțiune trebuie să fie previzibilă. Fiecare cetățean al României trebuie să știe exact despre ce interdicții vorbim când punem în discuție răspunderea penală

În detalii vom putea discuta abia după ce vom vedea publicarea deciziei CCR. Ce e important atunci când se analizează constituționalitatea unei infracțiuni e predictibilitatea ei adica în ce măsură e clar pentru orice om din România ce anume nu trebuie să faca pentru a nu suporta rigorile legii penale. Nu se pune problema dispariției cu totul a infracțiunii de abuz în serviciu din legislația românească așa cum era previzibil. Discuțiile s-au purtat mai ales cu privire la sintagma „în mod defectuos” și Curtea spune că trebuie să interpretăm această sintagmă ceva mai clar apăsat înțelegând prin defectuos prin încălcarea legii”, a spus Laura Ștefan. 

Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că actuala definiție a abuzului în serviciu din Codul Penal este neconstituțională dacă se referă la fapte care nu au de-a face cu încălcarea legii. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Citiți și:
Cum vor fi afectate dosarele DNA după decizia CCR? Explicațiile judecătorului Petre Lăzăroiu


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri