Lazăr: Urmăritul penal nu este un inamic al procurorului

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar 170928_CSM_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Cetățeanul urmărit penal nu este în niciun caz adversar sau, mai grav, un inamic al procurorului”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Declarația a fost făcută la sediul Parchetului General, cu ocazia lansării unui proiect intitulat „Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”, informează Agerpres.

augustin lazar 170928_CSM_005_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Augustin Lazăr / Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Cetățeanul urmărit penal nu este în niciun caz adversar sau, mai grav, un inamic al procurorului. Este, pur și simplu, un om, un semen de-al nostru care, prezumtiv, a încălcat legea nesocotind interesele generale ale societății sau care a adus prejudicii acestora. Însă, un om cu drepturi temeinic definite și cu libertăți clar recunoscute constituțional, cu demnitate, cu suflet, cu familie, cu prieteni și, nu în cele din urmă, foarte posibil, cu probleme pe care adesea nu le cunoaștem, unele, poate, mai grave decât procesul răspunderii penale în care este angajat. Acest mesaj, asumat ca înțelegere și atitudine a Ministerului Public, trebuie să îl transmitem neîncetat și convingător societății căreia îi reprezentăm interesele și, la drept vorbind, în subordinea căreia suntem”, a susținut procurorul general.

Lazăr a explicat că există „constrângeri” nu numai pentru persoana care este cercetată penal, ci și pentru procurori, în sensul că trebuie să respecte și să apere drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

„Nu voi stărui acum asupra lanțului tipologic de încălcări, în procesul urmăririi penale, ale drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Subliniez doar faptul că, în mare parte, acestea au fost posibile din cauza vulnerabilităților endemice manifestate în sistemul relațional, atât pe verticala, cât și pe orizontala funcțională a acestuia, consecințele fiind evidente prin: afectarea securității instituționale, diluarea loialității profesionale, supraestimarea păgubitoare a competenței, superficializarea cercetării penale, relativizarea scopurilor și a obiectivelor asumate”, a spus Lazăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri