C. P. Tăriceanu: Considerăm că tot ce e făcut de DNA este perfect? Dacă da, de ce avem atâtea procese la CEDO?

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu

Considerăm că tot ce e făcut de DNA este prefect? Şi dacă da, de ce avem atâtea procese la CEDO, s-a întrebat retoric azi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a răspuns astfel criticilor lansate de procurori la modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală printr-un proiect de ordonanță de urgență al Guvernului.

În privinţa abuzului în serviciu, rezultă că peste 70% din dosarele instrumentate de DNA sunt pe abuz în serviciu. Avem o problemă: ori e interpretare abuzivă, ori e legea neclară. Nu trebuie să mergem pe idei preconcepute, România trebuie să se alinieze la practica ţărilor cu mai multă experienţă, nu trebuie nici să supralegiferăm, nici să avem o legislaţie mai laxă.

E foarte bine că sumele au indisponibilizate, dar câte au fost recuperate? Câte din expertizele folosite în condamnarea celor acuzaţi de prejudicii, de experţi ai DNA, sunt corecte? Ne punem întrebarea că unele pot fi distorsionate - ca să fiu elegant - sau considerăm că tot ce e făcut de DNA? Dacă tot e perfect, de ce la CEDO avem atâtea procese?”

„Pedeapsa pentru infracțiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea. În consecință scade termenul de prescripție la 5 ani. Prin urmare, o serie de procese și anchete vor înceta din cauza împlinirii termenului de prescripție.

Reducerea pedepsei nu este justificată, ba mai mult, aduce în derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuzivă a funcționarului în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

De exemplu, în perioada 2014-2016, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro).

În prezent se află în lucru la DNA 2.151 dosare având ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu.

În fața acestei realități, pedeapsa trebuie să fie adecvată în momentul legiferării, în momentul individualizării prin aplicarea ei de către instanță, cât si în momentul executării efective a pedepsei.

Or, prin noua reglementare va fi încurajată conduita abuzivă a funcționarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate și de probitatea a acestora în soluționarea unor drepturi și interese ale persoanelor fizice sau juridice.”, a transmis DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri