L. Dragnea: Decizia mea este ca OUG 13 să fie abrogată

Data actualizării: Data publicării:
dragnea parlament_INQUAM_Octav_Ganea_

Preşedintele PSD a declarat că Ordonanţa de Urgenţă 14, cea care abrogă OUG 13, va fi introdusă cât mai repede pe ordinea de zi a Parlamentului. Întrebat cum vor vota parlamentarii puterii, acesta a spus că decizia sa este ca ordonanţa de modificare a codurilor penale să fie abrogată.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Avem, din păcate, coduri penale, un Cod Penal în care peste 100 de articole au fost declarate neconstituţionale, care începe să pună sub semnul întrebări însăşi eşenţa întregului Cod Penal. Şi vorbim totuşi de o legislaţie care se referă la drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor. Şi atunci nu e vorba de Guvern, nu e vorba de Parlament, e vorba că trebuie implicate mai multe structuri cu expertiză înaltă, şi din ţară şi din străinătate. Am vorbit cu domnul Tăriceanu, mâine vreau să concepem acea adresă, acea invitaţie, să iniţiem această dezbatere care să fie coordonată, nu de noi, dar poate să fie sub egida Parlamentului. Mă interesează pe mine foarte mult ca judecătorii din România să aibă o legislaţie care să-i protejeze de orice posibile ingerinţe din partea oricărei instituţii sau persoane. Şi să fim siguri toţi că judecă exact şi numai aşa cum le dictează conştiinţa, fără să aibă influenţe din altă parte. Instituţii, repet, sau persoane.

Reporter: Cum comentaţi decizia CCR?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu este mult de comentat. Acolo am citit ceva foarte important: Guvernul a acţionat legal. Ceea ce este un lucru foarte important, dincolo de discuţia pe fondul contestaţiei. 

Reporter: Premierul spunea că a luat deja decizia în privinţa domnului Iordache. O ştiţi şi dumneavoastră? V-a spus-o? Că mâine a spus că o va face publică.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Păi dacă o face mâine publică... Să aşteptăm să o facă publică.

Reporter: A acţionat şi moral Guvernul, nu doar legal?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Discutam despre decizia CCR.

Reporter: Putem vorbi despre demisia lui Florin Iordache de la Ministerul Justiţiei?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Este o discuţie care va avea loc între aceşti doi colegi de guvern. Să-i lăsăm să o aibă şi să se anunţe decizia pe care o vor lua, poate împreună. Ceea ce am spus mereu, spun şi acuma: a fost o comunicare gestionată greşit. Cu tot ceea ce au de făcut de aici înainte ca şi guvern, orice măsură pe care o vor lua, nu numai în acest domeniu, este de manual, trebuie comunicată înainte, trebuie explicată bine înainte şi trebuie explicată foarte bine şi după. Eu am fost nemulţumit de faptul că Guvernul... Se încearcă ca Guvernul să fie picat. Am sesizat, în primul rând la preşedintele Iohannis, acest lucru. Şi sigur, şi la protestele din stradă. În ceea ce priveşte modul în care a acţionat Guvernul, Guvernul are în continuare sprijin, li s-a explicat că a fost o decizie înţeleaptă, discutată în Coaliţie, împreună cu primul ministru, de a fi retrasă, de a fi abrogată ordonanţa. Pentru că ne interesa foarte mult, dincolo de orice altceva, ca să existe începutul unei relaxări, sau unei stabilităţi sociale în România. Pe noi ne interesează cel mai mult asta. Am convingerea că încet, încet, o să se vadă că Guvernul nu a acţionat nici ilegal, nici neconstituţional. 

Reporter: Cum îi sfătuiţi pe parlamentarii PSD, pe parlamentarii Coaliţiei să voteze privind Ordonanţa 14, cea care abrogă Ordonanţa 13?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Eu am înţeles că s-a făcut o solicitare a Avocatului Poporului. Dacă am înţeles bine astăzi, nu mă întrebaţi cine a făcut-o, nu ştiu exact cine a făcut-o. Mâine vă pot da mai multe detalii. În toată aglomeraţia am primit această informaţie. Prin care i se cere Avocatului Poporului să ceară la Curte să verifice constituţionalitatea acelei ordonanţe. Se pare că sunt chestiuni legate de urgenţă. Eu sunt absolut convins că Avocatul Poporului, aşa cum a făcut cu Ordonanţa 13, va proceda şi cu ordonanţa respectivă.

Reporter: Cine a sesizat Avocatul Poporului?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: O să încerc să aflu, după ce plec de aici, acum o juma' de oră mi-a spus cineva.

Reporter: Se atacă Ordonanţa 14, cea care, să zicem, a astâmpărat nemulţumirea străzii?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Nu ordonanţa 14. Cealată ordonanţă, a Guvernului Cioloş.

Reporter: Noi de Ordonanţa 14 vorbeam!

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Aaa.

Reporter: De Ordonanţa 14 vă întrebam.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Întrebaţi-mă încă o dată. Dar am vrut să vă dau această informaţie, pentru că rămăsesem cu ea în minte când am ieşit din birou.

Reporter: Ordonanţa 14. Când o veţi pune pe ordinea de zi şi când o veţi vota şi în ce formă?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Cât de repede, nu văd de ce s-o întârziem.

Reporter: Şi cum veţi vota?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Păi, Ordonanţa 14 abrogă Ordonanţa 13.

Reporter: Aveţi decizie politică pe vot, asta întrebăm. Sau fiecare parlamentar cum doreşte?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Anunţ acuma că decizia mea este asta şi sper ca cei din grupurile noastre să ţină cont de decizia mea.

Reporter: Care este decizia?

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Ca Ordonanţa 13 să fie abrogată, ce nu înţelegem?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri