Presa internațională: Lovitură dată luptei anticorupție în România

Data actualizării: Data publicării:
170131_PROTEST_GUVERN_GRATIERE_06_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Vestea că guvernul României a îmblânzit legislația anticorupție într-un mod mai puțin transparent a făcut imediat înconjurul lumii, în ciuda orei târzii la care a avut loc evenimentul.
170131_PROTEST_GUVERN_GRATIERE_06_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Vestea a zburat imediat peste Ocean, grație agenției Associated Press, a  cărei relatare a fost preluată imediat de site-urile publicațiilor și televiziunilor americane. Decizia guvernului este văzută ca o lovitură dată anilor de eforturi pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Sunt cuvinte destul de dure folosite pentru a cataloga deciziile luate marți seară în şedinţa de guvern. O lovitură dată unui efort de lungă durată pentru a combate corupţia - scrie al doilea cel mai citit cotidian american, The New York Times.
 
New York Times: „Guvernul României a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care dezincriminează abuzul în serviciu şi a dat, astfel, o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în această ţară est-europeană. Măsura a scos în stradă oameni în mai multe oraşe, iar în faţa sediului Guvernului ei au reproşat Executivului că a aprobat ordonanţa noaptea, asemenea hoţilor”.
 
Decizia a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie. Materialul notează, de asemenea, că imediat după ce guvernul a luat această decizie oamenii au ieșit în stradă și au numit PSD „ciuma roșie”.
 
La rândul său, The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară.
Agenția France-Presse îl citează pe președintele Iohannis, care a declarat că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură dură din partea dușmanilor justiției. Agenția de știri vorbește și despre protestele de amploare din mai multe orașe importante ale țării, dar și despre avertismentul din raportul MCV, care atrăgea atenția asupra oricăror încercări de a slăbi lupta împotriva corupției. Decizia guvernului este menită să-l scape de proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea, arată AFP, care menționează și poziția DLAF, organismul guvernamental care asigură legătura cu Oficiul antifraudă al UE.
 
Reuters vede, la rândul său, decizia guvernului drept „cel mai mare pas înapoi” în privința reformelor anticorupție care s-au făcut de zece ani în România. Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în ciuda gerului, și alți câțiva mii au manifestant în diverse orașe din România, notează Reuters. „Hoților”, „Trădătorilor” au strigat manifestanții, care au cerut și demisia Guvernului.
 
În varianta sa online, Euronews vorbeşte despre cel mai mare pas înapoi făcut în cadrul luptei anticorupţie din România. Cititorilor este reamintit faptul că ţara noastră este una dintre cele mai corupte din Europa şi că numeroşi politicieni sunt anchetaţi sau judecaţi pentru astfel de fapte. 
Euronews: „Noul guvern de stânga al României a dezincriminat un număr de abuzuri, inclusiv unele cazuri de abuz de putere, în cel mai important pas înapoi făcut de fostul stat comunist în domeniul reformei anticorupţie, de când a aderat la Uniunea Europeană. România este unul dintre cele mai corupte state europene, cu multe cazuri de abuz de putere în domeniul administraţiei”.
 
Financial Times titrează: „Protestele izbucnesc în România, după manevra ce amenință eforturile anticorupție”. Cotidianul financiar pune accent pe eforturile anticorupție care s-au făcut în ultimii ani în România, în special grație DNA, care a pus sub acuzare mai mulți înalți demnitari. 
 
Posturile de radio Vocea Americii și Deutsche Welle publică pe site-urile lor sinteze cu informațiile transmise de agențiile de presă, pe aceeași idee a luptei anticorupție care primește o lovitură, dar menționează totodată că măsura îi nemulțumește pe oameni, care au ieșit pe stradă să protesteze în ciuda orei târzii.


RTBF, unul dintre cele mai mari posturi TV din Belgia, transmite că s-au făcut modificări ale Codului Penal din care au de câştigat politicienii şi aminteşte de reacţia vehementă a străzii şi protestele din miez de noapte.

Despre proteste a scris şi agenţia de ştiri a Kremlinului, Sputnik, prin filiala sa de la Chişinău. Jurnaliştii au notat că oamenii adunaţi în faţa Guvernului au cerut demisia Executivului şi alegeri anticipate.

Și vecinii bulgari scriu despre protestele „masive” din România la care s-a cerut demisia guvernului.  Modificarea legislației va afecta peste 2.100 de cazuri aflate sub investigare și intervine în condițiile în care foști oficiali de la PSD, partidul aflat la guvernare, inclusiv liderul Liviu Dragnea, sunt puși sub acuzare pentru abuz de putere, scrie site-ul de știri Novinite.com.

Vestea a ajuns și pe continentul asiatic. Agenția chineză Xinhua scrie că guvernul român a modificat în mod neașteptat codul penal redefinind și dezincriminând parțial abuzul de putere.  „Ordonanța intră în vigoare imediat, chiar și pentru cazurile aflate pe rol, pentru că legea penală în România stipulează că se aplică cele mai favorabile dispoziții atunci când se judecă dosare”, arată agenția Xinhua. Organul de presă oficial al puterii de la Beijing menționează inclusiv faptul că decizia guvernului a scos inediat oameni în stradă nu numai la București, ci în toate orașele mari.

Depeșele agențiilor de presă au fost publicate și de ziare din India.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri