Protestele din Bucureşti vor continua

Data actualizării: Data publicării:
170217_PROTEST_PIATA_VICTORIEI_06_INQUAM_Octav_Ganea

Reprezentanţii protestatarilor bucureşteni anunţă că nu vor renunţa la acţiunile din faţa Palatului Victoria. Mai multe importante comunităţi formate pe Facebook s-au unit şi şi-au stabilit obiectivele. Cer demisia Guvernului şi a preşedinţilor celor două Camere şi adoptarea în Parlament a unei declaraţii de susţinere a luptei împotriva corupţiei.

munca-protest fb irina gache
Foto: Facebook/Irina Gache

Membrii Grupurilor de Facebook #Rezistenta, 600000 pentru România și Corupţia Ucide, la care se adaugă alte grupuri la nivel național, anunță că vor continua protestele, alături de ceilalţi cetăţeni care protestează, în ciuda încercărilor de intimidare din ultimele zile”, scrie în debutul unui manifest postat pe pagina Corupţia Ucide şi trimis şi pe adresa Digi24.

Autorii semnalează că se fac tot mai multe presiuni asupra protestatarilor, începând de la ameninţările cu anchetarea celor care îşi aduc copiii la manifestaţii până la încercarea de evacuare din Piaţa Victoriei a ultramaratonistului Andrei Roşu.

Alianţa constitută pe Facebook are 5 revendicări:

1. Aprobarea cu celeritate în Parlament a Legii de respingere a OUG 13/2017 și aprobarea Legii pentru aprobarea OUG 14

2. Demisia premierului Sorin Grindeanu

3. Demisia Președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea

4. Demisia Președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu

5. Adoptarea de către Camerele reunite ale Parlamentului a unei declaraţii comune prin care susţin activitatea anticorupţie.

Autorii manifestului precizează că acest cinci puncte nu sunt negociabile, dar şi că îşi doresc respectarea rezultatului votului din 11 decembrie. „Dorim să realizăm o dezbatere publică adevărată și să obținem un dialog cu autoritățile statului, astfel încât vocea românilor să fie ascultată și să prevenim derapaje de la normele democratice, de genul OUG 13”, scrie în finalul documentului.

Accesați și: DOCUMENTAR Digi24 | „ROMÂNIA LA proTEST”, povestea celei mai ample mobilizări civice

170217_PROTEST_PIATA_VICTORIEI_05_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În cea de-a 18-1 zi de proteste au venit în Piaţa Victoriei din Bucureşti peste 200 de oameni care au scandat, ca şi în zilele trecute, „Hoţii”, „Demisia”, „DNA să vină să vă ia” şi „Uniţi, salvăm toată România”. Manifestanţii au venit cu pancarte cu mesaje antiguvernamentale, au fluturat steaguri tricolore, au fluierat şi au suflat în vuvuzele. În jurul orei 21.00, şi-au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au cântat imnul naţional. Au fost circa 100 de protestatari care au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis şi în faţa Palatului Cotroceni.

În zona de protest din Piaţa Victoriei a fost scris cu cretă pe asfalt „#REZIST”, iar pe litere au fost aşezate, în cursul zilei, ghivece cu flori.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Câteva zeci de români au protestat în această seară şi la Londra, în semn de solidaritate cu cei de acasă.

protest londra ziua 17 fb andrei rosu

Un grup de 25 de persoane a protestat în Piața Unirii din Oradea. În cursul zilei, la Instituția Prefectului Bihor a fost depus un document în care se solicită demisia cabinetului Grindeanu, semnat de doi dintre organizatorii protestelor, Sebastian Duma și Cristian Clăpan. „Am precizat acolo seria de motive pentru care considerăm că acest guvern nu mai este credibil, așa cum o spunem deja din 18-20 ianuarie. În continuare ne menținem solicitarea ca acest guvern să demisioneze”, a declarat, pentru Agerpres, Sebastian Duma. „Am avut și noi proclamația noastră, dar până la urmă am decis să susținem Proclamația 2017, care este izvorâtă din Proclamația Inițiativei Timișoara. Vom aduna semnături de susținere pentru această proclamație. Am închiriat, pentru o lună, o căsuță poștală pentru cei care vor să trimită din alte zone din Bihor sau din țară, dar vom aduna semnături și aici în Piață. Le vom aduna până când le vom trimite în mod oficial la Parlament, la Președinție, la Guvern sau unde va mai fi cazul”, a explicat acesta Sebastian Duma.

Aproximativ 100 de persoane au revenit, începând cu ora 19,00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta faţă de Guvernului Grindeanu și PSD. Manifestanții au mărșăluit și prin zona centrală a orașului și au scandat lozinci antiguvernamentale și anti-PSD.

Circa 60 de persoane au fost în Piața Victoriei din Timişoara. Organizatorii protestului au susținut că duminică se așteaptă să fie din nou mai multă lume la miting, în timpul săptămânii reunindu-se doar câte persoane, pentru ca manifestațiile să nu fie întrerupte și să fie menținut spiritul lor. După aproximativ o oră, oamenii au părăsit Piața Victoriei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri