Şefa CSM: Ce a făcut Guvernul creează pericol de instabilitate socială

Data actualizării: Data publicării:
CSM - NOUA CONDUCERE
Mariana Ghena, noul presedinte al CSM, face declaratii de presa dupa sedinta CSM, vineri, 6 ianuarie 2017. Inquam Photos / George Calin

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat pentru Agerpres că adoptarea OUG de modificare a codurilor penale este un demers „periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii”, ce creează „un real potențial de instabilitate socială”.

CSM - NOUA CONDUCERE
Foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedinta CSM își exprimă ferm indignarea față de modalitatea prin care Ministerul Justiției „a înțeles să se raporteze la procedurile prevăzute de lege” în promovarea celor două proiecte de acte normative, înaintate Parlamentului spre aprobare în procedură de urgență, precum și în adoptarea Ordonanței de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

„Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției”, a afirmat judecătoarea Mariana Ghena.

Președintele Consiliului a atras atenția asupra „riscurilor serioase” la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici și a solicitat celor responsabili reașezarea echilibrată a procedurilor în perimetrul instituțional și democratic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri