Motivul pentru care se amână demiterea lui Iordache: Nu mai sunt oameni în conducerea Ministerului Justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
iordache grindeanu gov ro

Premierul dă de înţeles că aşteaptă o demisie a ministrului Justiţiei, fără să o spună clar, însă. Întrebat dacă îl demite pe Florin Iordache, Sorin Grindeanu a declarat că după dezbaterile din Parlament pentru buget şi moţiunea de cenzură, "voi lua sau va lua o decizie". O explicaţie dată de premier este aceea că Florin Iordache ar fi ultimul ocupant al unui post de conducere în Ministerul Justiţiei, după ce secretarii de stat au fost retraşi sau au demisionat.

Sorin Grindeanu, premierul României: Să treacă cele două zile în care se discută, în prima bugetul, în a doua moţiunea de cenzură. E normal să rămână la dezbaterea moţiunii de cenzură urmând ca miercuri seara, joi, să ia decizia sau să iau decizia.

Reporter: Există varianta înlocuirii ministrului, în momentul de faţă?

Sorin Grindeanu, premierul României: Acum, în următoarele două zile, nu. Dar după aceste două zile şi după aceste etape pe care trebuie să le trecem în Parlament, sigur... Etape democratice. S-ar putea să fie înlocuit tot guvernul dacă trece cumva moţiunea de cenzură.

Reporter: De ce aşteptaţi să vedeţi ce se întâmplă la moţiunea de cenzură şi nu luaţi decizia acum?

Sorin Grindeanu, premierul României: Pentru că, v-am spus, la Ministerul Justiţiei e şi o situaţia aparte. Sunt posturile de secretar de stat libere. Dacă ar pleca ministrul s-art vacanta aproape toate funcţiile de conducere din cadrul ministerului. Mi se pare normal, lucrând la buget, domnul ministru Iordache, bugetul pentru Ministerul Justiţiei, să stea inclusiv mâine pentru vot, pentru tot ceea ce înseamnă amendamente, toate aceste lucruri. Şi bineînţeles, mi se pare normal (să rămână - n.r.) inclusiv la moţiunea de cenzură, fiind unul dintre actorii evenimentelor din ultimele zile.

Reporter: Îi aşteptaţi demisia? 

Sorin Grindeanu, premierul României: Sau demiterea.

Reporter: Mai poate cineva să vă convingă că nu ar fi cazul să-l demiteţi pe domnul Iordache?

Sorin Grindeanu, premierul României: Eu cred că am răspuns.

Reporter: Ce este cu acel proiect de lege, despre care nu se înţelege până la urmă ce s-a întâmplat?

Sorin Grindeanu, premierul României: Noi, duminică, în şedinţa de Guvern, am avut două puncte pe ordinea de zi, aşa cum ştiţi. Acea ordonanţă de urgenţă prin care s-a abrogat Ordonanţa 13 din 31 ianuarie şi s-a ajuns la starea iniţială, ca şi când acea ordonanţă nu a fost, chiar dacă în continuare au rămas articole neconstituţionale. Am cerut Ministerului Justiţiei, pentru că sunt articole declarate în întregime neconstituţionale de către Curte, să dea drumul la o dezbatere a Parlamentului. Pentru că până la urmă e normal ca acele articole, strict la asta m-am referit în şedinţa de Guvern, declarate de Curtea Constituţională neconstituţionale să poată să fie modificate. Pentru că altfel se creează distorsiuni în sistemul judiciar şi, doi, nu e legal. În 45 de zile de la o decizie a Curţii Constituţionale ea trebuie pusă în practică. Adică trebuie schimbate. La aceste lucruri m-am referit în şedinţa de guvern. Eu cred că, în acest moment, dezbaterea şi... Nu cred, ştiu. Şi aşa se va întâmpla. Tot ceea ce înseamnă modificările - şi subliniez - pe articole pe articole date de Curtea Constituţională, strict la lucrurile astea ne referim, trebuie demarate aceste discuţii cât mai repede. Că o face Ministerul Justiţiei, că o face Parlamentul, că o face... Academia sau altcineva, eu cred că e normal să se înceapă a se discuta. Nu pe altceva. Nu pe altceva. E ceea ce eu am cerut în şedinţa de Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri