„Sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic” în proteste, crede premierul Grindeanu

Data publicării:
170129_PROTEST_GRATIERE_20_INQUAM_Octav_Ganea

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, într-o emisiune televizată, că susţine libera exprimare în mod paşnic. Dar, susţine el, a observat la protestele din ultima săptămână opinii „distorsionate”, însoţite de mesaje jignitoare, pe o tonalitate mult prea ridicată. În concluzie, premierul spune că există „lucruri clar politice" în manifestările de stradă împotriva ordonanţelor graţierii şi modificării codurilor penale.

170129_PROTEST_GRATIERE_20_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Respect opiniile argumentate. E un drept legal să protestezi în România, atâta timp cât o faci paşnic şi nu deranjezi pe alţii, pentru că dacă se depăşeşte acestă limită intrăm într-o cu totul altă zonă. (...) Am văzut şi am urmărit cu atenţie opiniile care au reieşit din aceste mitinguri. Multe dintre ele pot să le cataloghez că au avut poate distorsiuni. A contat sursa sau modul în care au fost prezentate”, a spus Sorin Grindeanu, întrebat despre protestele care au avut loc duminică seara în Capitală şi numeroase alte oraşe din ţară, transmite News.ro.

Premierul a subliniat că el crede în libertatea de exprimare, dar „aceasta trebuie să fie însoţită de bun-simţ”. „Nu cred foarte mult în jigniri şi în lucruri care prin modul abrupt în care încerci să le exprimi că aceste lucruri duc la ceva bun", a continuat acesta.

Sorin Grindeanu a spus că protestatarii sunt „fanatici”, în sensul că sunt convinşi că doar ceea ce gândesc ei este corect: „Nu mi se pare că argumentele însoţite de agresivitate verbală sunt cele care trebuie să primeze. De multe ori, această hiperbolizare e binelui şi fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău”.

Premierul a mai spus că există semnale că protestele au fost politizate. Am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce s-a strigat, şi sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic în aceste întâlniri, cum sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică, dar în urmă cu şase săptămâni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică se fac prin alegeri, iar noi am câştigat aceste alegeri", a spus el.

Săptămâna trecută, Sorin Grindeanu declară că nu comentează protestele sociale şi că respectă opinia fiecăruia.

Întrebat dacă se aştepta ca preşedintele Klaus Iohannis să devină „un oponent” în această situaţie, Grindeanu a afirmat că a avut o „surpriză neplăcută". „Pentru mine, a fost o surpriză neplăcută prezenţa preşedintelui în stradă săptămâna trecută. Eu am încercat în această perioadă să am o relaţie instituţională corectă cu Administraţia Prezidenţală. Ba chiar poate de multe ori am lăsat de la mine anumite lucruri, tocmai pentru a avea dialog, pentru a ne vedea fiecare dintre noi, dintre Guvern, Administraţie Prezidenţială, Parlament, celelalte instituţii, de a lăsa de o parte politica şi de a ne ocupa de administrarea ţării", a spus premierul.

În continuarea discuţiei, Sorin Grindeanu a spus că aşteaptă răspunsul Oarlamentului în privinţa referendumului iniţiat de şeful statului. „O să vedem decizia Parlamentului. Eu pot să vă spun (...) ca prim-ministru, n-am nimic împotrivă în ceea ce se spune în acea întrebare. (...) dacă ne dorim continuarea luptei anticorupţie, la modul general. Întrebarea de fapt este următoare - sigur, este un scenariu absurd: ce facem dacă rezultatul referendumului este «nu»?", a spus Grindeanu, râzând.

El a afirmat că o problemă mai serioasă este dacă sistemul, în întregul său, este echilibrat. „Toată lumea îşi doreşte (continuarea luptei anticorupţie - n.r.), dar având parte de ce spuneam, de un sistem absolut perfect, într-o balanţă perfectă, iar eu ca cetăţean să mă simt sigur şi apărat în drepturile fundamentale pe care le am în faţa acestui sistem şi să am credinţa că nu este mai tare sistemul decât mine, simplu cetăţean", a spus premierul.

Sorin Grindeanu a precizat că acest referendum va avea un cost aproximativ de 20 de milioane de euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, informează Administraţia Prezidenţială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri