Legea salarizării: Creşterile din sistemul judiciar, mai mari pentru magistraţii din vârful ierarhiei

Data publicării:
ciocanel

Creşterile salariale prevăzute pentru sistemul judiciar vor fi mai consistente pentru pentru magistraţii cu funcţii de conducere, majorările fiind procentual cu atât mai mari cu cât un magistrat are o funcţie mai înaltă. Astfel, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general vor avea salarii cu 13% mai mari, pe când un procuror şef de birou va primi un salariu mărit cu numai 2%.

ciocanel

Salariile preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului general al Parchetului ICCJ vor creşte cu 13%, în timp ce pentru procurorii şefi ai DNA şi DIICOT, pentru vicepreşedintele ICCJ şi pentru prim-adjunctul procurorului general majorarea salarială va fi de 11,5%, iar pentru preşedinţi, procurorii generali şi prim-procurori de la curţile de apel, tribunale, judecătorii şi parchete de pe lângă aceste instanţe salariile vor creşte cu 10%.

O majorare de 9% o vor avea consilierii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism 9%

Cu 8% cresc salariile pentru următoarele funcţii: procuror şef secţie, procuror şef secţie în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism 8%. Adjuncţii acestora vor beneficia de un plus la salariu de numai 5%. Procurorii care sunt şefi de serviciu şi de birou au majorări de 3%, respectiv 2%.

La capitolul sporuri, salariaţii din sistemul judiciar pot beneficia de un spor de până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizaţia lunară de încadrare, corespunzător timpului lucrat. Magistraţii precum şi o parte din personalul auxiliar beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25% şi un alt spor, pentru păstrarea confidenţialităţii, de 5%.

Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii primesc o indemnizaţie de încadrare egală cu cea a preşedintelui, respectiv vicepreşedintelui ÎCCJ. Indemnizaţia de încadrare a membrilor aleşi ai CSM cu funcţie de procuror sau judecător este în cuantum similar celei a unui preşedinte de secţie al ÎCCJ. Ei mai primesc şi o indemnizaţie de membri de 25% din indemnizaţia brută lunară maximă a judecătorului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile primesc o indemnizaţie de membru egală cu 50% din indemnizaţia brută lunară maximă a unui judecător ÎCCJ.

Potrivit Legii salarizării, preşedintele ÎCCJ şi preşedintele CCR au acelaşi coeficient al salarizării cu preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu primul-ministru, adică 11. Judecătorii de la ÎCCJ şi de la CCR au un coeficient de 10,5. Astfel, preşedintele ÎCCJ şi cel al CCR vor avea 15.950 lei brut pe lună, judecătorii CCR şi cei ai ÎCCJ vor primi 15.225 lei brut pe lună.

Sursa News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri