Legile justiției | Avertismentul Codruței Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
160504_kovesi_10_INQ_Octav_Ganea

Eventuala adoptare a legilor justiţiei în forma propusă de ministrul Tudorel Toader ar face ca activitatea DNA să fie aproape imposibilă afirmă procurorul-şef al instituţiei. Laura Codruţa Kovesi subliniază, într-un interviu pentru Rezistența TV, că independenţa procurorilor este un element-cheie în lupta anticorupţie.

Laura Codruța Kovesi: „Dacă acest pachet va fi adoptat în forma pe care am văzut-o, DNA o să investigheze fapte mărunte. Dacă o să mai poată investiga şi alte fapte, mă îndoiesc. În momentul în care va fi un control politic asupra activităţii DNA, tot ceea ce a făcut DNA în ultimul an nu se va mai întâmpla, cred că răspunsul este foarte clar”.

Este vorba despre un pachet de trei legi. Varianta ministrului Justiției a fost modificată de către parlamentarii PSD și ALDE, care au adus amendamente.

Astfel, președintele rămâne implicat în procesul de numire a procurorilor șefi, chiar dacă președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că varianta lui Tudorel Toader era mai bună și că președintele trebuie eliminat din procesul numirile, astfel încât să fie eliminat factorul politic.

Pe de altă,  parte, șeful statului a fost eliminat din procedura revocării procurorilor șefi.  Pe de altă parte, în cazul propunerii pentru conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, şeful statului are dreptul să refuze o singură dată.

În ceea ce privește Inspecția judiciară, aceasta va fi un organ independent, controlat de o comisie din care vor face parte mai multe instituții, inclusiv CSM.

Pe de altă parte, Forumul Judecătorilor din România critică propunerile legislative depuse în Camera Deputaților, despre care spune că sunt „lipsite de motivare, retrograde și afectează independența justiției”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri