Legile justiției. Liderii PSD fac un pas înapoi după criticile intense

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA TUDOSE 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un răspuns oficial trimis Digi24, Comisia Europeană îi cere ministrului justiţiei să publice proiectele de modificare a legilor Justiţiei. „Cerem autorităţilor române proiectul de lege şi explicaţii suplimentare pe care le vom analiza cu atenţie. Între timp, verificăm şi dacă autorităţile din România au urmat recomandările MCV”, spun oficialii de la Bruxelles.

Propunerile prezentate de Tudorel Toader sunt unele personale, spun Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Proiectele vor fi discutate şi pot suferi modificări. În plus, liderul PSD anunţă că nu este de acord cu eliminarea preşedintelui României din procedura de numire a procurorului general şi procurorilor-şefi ai DNA şi DIICOT.

„Propun să fim mai calmi și să așteptăm proiectele de legi și o să vedem în ce formă se dezbat. În acest set de principii există și propunerea ca numirea procurorilor- șefi să nu mai fie făcuta de preşedinte, ci de CSM. E un punct de vedere. Eu am spus că nu sunt de acord cu propunerea lui Tăriceanu, susținând că trebuie să rămână trei entități pe acest circuit de numire”, a declarat Liviu Dragnea.

„Propunerile unui singur om nu pot fi un atac la nimic. Toader a ieşit intr-o conferință și a prezentat ceea ce a reieșit din consultările cu cei implicați. De aici până la a vorbi de legile justiției e cale lungă. Acel pachet va trebui să primească avize de la CSM, de exemplu. A început abia acum dezbaterea. Când aceste lucruri se vor încheia, vor veni în Guvern, unde vom lua o decizie în funcție de poziția publică exprimată de români, de tipul de avize. Până atunci mai e”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.

Reacţii au venit şi din partea DNA şi CSM. Procurorii anticorupţie spun că atribuţiile lor vor fi restrânse dacă în Ministerul Public va fi înfiinţată o structură care se va ocupa doar de dosarele în care sunt implicaţi magistraţi. Iar Consiliul Superior al Magistraturii îl somează pe Tudorel Toader să trimită instituţiilor din justiţie proiectele prezentate public. Reprezentanţii magistraţilor spun că au aflat despre acestea de la televizor.

Citiți și: 

Comisia Europeană, îngrijorată cu privire la modificarea legilor justiţiei din România

Macron avertizează: Proiectul de reformă a justiţiei „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei"

De ce s-a supărat păpușarul lui Toader pe Iohannis

Poziția DNA la propunerile lui Toader: „Afectează grav independența procurorilor”

Ce scrie presa internațională despre modificările propuse la legile Justiției

Protest în Piața Victoriei față de propunerile făcute de ministrul Justiției

Reacția lui Iohannis, la propunerile lui Toader: „Atac asupra statului de drept”

Judecătorul Cristian Dănileț, după modificările anunțate de Toader: Mi se pare cea mai dură propunere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri