Ministrul Tudorel Toader s-a întâlnit cu ambasadorul SUA. Klemm: „O discuție fructuoasă”

Data actualizării: Data publicării:
klemm toader - min justitiei
Foto: Ministerul Justiției

Ambasadorul SUA la București a mers astăzi la Ministerul Justiției, unde a discutat cu Tudorel Toader despre modificarea legilor justiției. Ministrul justiției Tudorel Toader a făcut comentarii ironice luni seara, la Antena 3, pe tema întrevederii pe care o are marţi cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. El spunea că se aşteaptă ca diplomatul să-şi motiveze îngrijorarea privind numirea procurorilor-şefi din România, având în vedere că nu a propus modelul american, în care procurorul general este propus de Senatul SUA.

klemm toader - min justitiei
Foto: Ministerul Justiției

Actualizare 10.38. Întâlnirea de la Ministerul Justiției s-a încheiat. Hans Klemm și Tudorel Toader au avut o discuție care a durat circa două ore.

La plecarea de la Ministerul Justiției, ambasadorul SUA la București a spus că a fost vorba despre o „întâlnire fructuoasă și completă” și că în cursul zilei cele două părți vor redacta o declarație comună, în care vor fi detaliate discuțiile.

„Am discutat despre viziunea și responsabilitățile lui Tudorel Toader, ca ministru. Discuțiile au avut loc într-un spirit de cooperare, am făcut schimb de informații și păreri. Abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și Guvernul”, a spus ambasadorul.

Actualizare 08:30. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a ajuns la Ministerul Justiţiei. Diplomatul va discuta cu Tudorel Toader despre modificările propuse de acesta la legile justiției. Întâlnirea are loc la solicitarea diplomatului american, în contextul în care Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată pentru independenţa sistemului judiciar ca urmare a modificărilor propuse de Toader.


„În concret ar fi a treia oară când mă văd cu ambasadorul SUA. La iniţiativa dânsului, nu la iniţiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere. El şi-a exprimat îngrijorarea, dar eu aşa am spus, că aş fi vrut şi motivarea acestei îngrijorări. Mai e puţin şi o să aflu şi probabil o să întreb. Poate este îngrijorat că în proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem spre acelaşi standard de democraţie”, a declarat, ironic, Tudorel Toader.

Funcția de procuror general al Statelor Unite are prerogativele unui ministru al justiției. Procurorul general conduce Departamentul Justiției, se ocupă de afacerile juridice, este responsabil de aplicarea legii și este principalul jurist al Guvernului american. El este numit de președintele Statelor Unite, dar își poate exercita funcția numai după ce primește confirmare din partea Senatului american. Este membru al Cabinetului și este al șaptelea om în stat. Poate fi demis de președinte și de Congres. Actualul procuror general al SUA este Jeff Sessions.

Ministrul Tudorel Toader a dezvăluit că în precedentele sale întâlniri cu Hans Klemm, ambasadorul SUA i-a propus efectuarea unei vizite în Statele Unite. Poate că la întâlnirea de marţi doreşte să discute despre programul acestei deplasări, a presupus ministrul justiției, în aceeași notă ironică. „În precedentele întâlniri m-a invitat să fac o vizită oficială în SUA şi poate mă invită să stabilesc calendarul, voi vedea mâine”, a completat Toader la Antena3.

În continuare, ministrul a arătat că un ambasador poate spune orice, însă Parlamentul trebuie să legifereze ţinând cont de specificul naţional.

„Şi noi avem partea noastră de culpabilitate. Într-un final, un ambasador îşi exprimă o dorinţă, dar noi trebuie să legiferăm ţinând cont de specifiicul naţional şi ţinând cont de standardele democratice, menajând toate bunele relaţii cu statele partenere cu care avem poziţii privilegiate, ţinând seama de Constituţie, acelea sunt reperele după care trebuie să legiferăm. Cu referire la această procedură de numire a procurorilor de rang înalt. Vă dau exemple în care numirea o face parlamentul. Nu dau exemplul Albaniei sau Croaţiei, ci o să dau exemplul Angliei, unde procurorul general este numit de Parlament şi, în ultimă instanţă, SUA”, a mai arătat Toader.

Ministrul Justiţiei se întâlneşte, marţi, cu ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, la sediul ministerului Justiţiei, începând cu ora 8:30.

Ce îngrijorări au Statele Unite

Statele Unite au reacționat, luna trecută, la propunerile Ministerului Justiţiei referitoare la schimbări legislative care să asigure independenţa sistemului judiciar. Ambasada SUA la Bucureşti a spus că a luat cunoștință cu „îngrijorare” despre aceste propuneri și i-a îndemnat pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.

Ambasada SUA a arătat că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept, întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii comune.

În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.

„Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie. Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale”, a transmis Ambasada SUA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în 23 august, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Citiți și: Prerogative sporite pentru ministrul justiției

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că ele reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor „anula” eforturile României din ultimii 10 ani.

Tudorel Toader: Procurorul general nu era competent să convoace Adunarea generală a procurorilor şi să se pronunţe pe legile justiţiei

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader consideră că procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi-a depăşit atribuţiile când a convocat la consultări procurorii-şefi ai parchetelor de pe lângă Curţile din Apel din ţară care să se pronunţe pe modificările aduse legilor justiţiei.

„Era în competenţa procurorului general să convoace peste două mii  de procurori care să se pronunţe pe legile justţiei? Nu era. Faptul că procurorul general a întrunit Adunarea generală a procurorilor din teritoriu, după părerea mea, acest fapt iese din cadrul atribuţiunilor legale. Au supus la vot, au spus că nu sunt de acord ca un procuror, după 20 de ani, să schimbe roba şi să facă muncă de judecător.(…) Procurorul lucrează numai în penal, desigur, cu câteva excepţii, pe când judecătorul are o specializare strictă”, a arătat Toader.

Toader a mai precizat că nu i se pare normal ca un procuror general să se afle în noaptea alegerilor în casa unui om politic şi nici ca un fost procuror general să fie urmărit penal pentru că a folosit girofarul în deplasările sale.

„Dacă dosarul respectiv a stat în nelucrare, probabil Inspecţia Judiciară a putut să constate de ce a stat dosarul fără o finalitate. Eu zic să aşteptăm să vedem ce spune Inspecţia şi să tragem o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Tudorel Toader la Antena3.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri